Καθήκοντα στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με αντικείμενο το προσφυγικό ζήτημα ενδέχεται να αναλάβει ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στον αυστριακό Τύπο.
Ο πρώην καγκελάριος, ο οποίος είχε παραιτηθεί αιφνιδιαστικά από όλα τα αξιώματά του στις 9 Μαΐου, συναντήθηκε μέσα στις προηγούμενες ημέρες στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με τους οποίους φέρεται να συζήτησαν «το παρελθόν και το μέλλον του», και το ενδεχόμενο ανάληψης καθηκόντων του στον ΟΗΕ με αντικείμενο το Προσφυγικό.
Μετά την παραίτησή του τον περασμένο Μάιο, ο Βέρνερ Φάιμαν σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Oesstereich», είχε αναφέρει πως μελλοντικά σχεδιάζει μία δραστηριοποίησή του «στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες», χωρίς στο μεταξύ διάστημα να έχει γίνει γνωστό κάτι περισσότερο.
Ο ίδιος συμμετέχει τιμητικά στην επιτροπή του αποκαλούμενου «Ταμείου του Μέλλοντος» που ασχολείται μεταξύ άλλων με ερευνητικά προγράμματα για εγκλήματα της ναζιστικής περιόδου, αλλά και με προγράμματα εναντίον των διακρίσεων και για την προώθηση της ανεκτικότητας.
Στον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος μέχρι την παραίτησή του βρισκόταν επί σχεδόν οκτώ χρόνια επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης — ο τρίτος σε μακροβιότητα σε αυτό το αξίωμα μεταπολεμικά — και του κόμματός του, ασκείτο κριτική για στροφή του «180 μοιρών» στο προσφυγικό, με υιοθέτηση εκ μέρους του της ρητορικής και για εφαρμογή της πολιτικής του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.
Κριτική του ασκείτο επίσης για το γεγονός πως ο υποψήφιος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ αναδείχθηκε νικητής του πρώτου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 24ης Απριλίου με το πρωτοφανές ποσοστό 35,1%, ενώ ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών είχε βρεθεί στην τέταρτη θέση με ποσοστό μόλις 11,3%.
Σύμφωνα με τους επικριτές του Βέρνερ Φάιμαν, το προσφυγικό δεν ήταν και η μόνη αιτία για αυτό το «εκλογικό φιάσκο», αλλά οι λόγοι για την πρωτοφανή δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων, που οδήγησαν στην αναπάντεχη επικράτηση του υποψήφιου των Ελευθέρων, βρίσκονται πολύ πιο βαθιά.
Και αυτοί οι λόγοι φέρονταν να σχετίζονται με τους χειρισμούς του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου στο πλαίσιο του κυβέρνησης συνασπισμού και την «ενδοτικότητά» του απέναντι στον εταίρο του, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, όπως έχουν να κάνουν γενικότερα με την παραμέληση και την απομάκρυνση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από τις αρχές και τις αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας, με αποτέλεσμα η Ακροδεξιά να εμφανίζεται ως κόμμα των κοινωνικών διεκδικήσεων και της προάσπισης των δικαίων του πολίτη.
Ωστόσο, σε σχέση με τον πρώην καγκελάριο και πρώην αρχηγό των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, δεν επιτρέπεται να παραλειφθεί μία μνεία της ιδιαίτερα φιλελληνικής του στάσης τόσο στην οικονομική όσο και στην προσφυγική κρίση, άσχετα εάν οι φετινές συγκυρίες τον ανάγκασαν στη «στροφή των 180 μοιρών» στο προσφυγικό που, με το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων, προκάλεσε τον εγκλωβισμό των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα και τις δραματικές εξελίξεις στην Ειδομένη.
Διότι ο Βέρνερ Φάιμαν είχε επιβεβαιώσει πέρυσι επανειλημμένα με τη στάση του, τον χαρακτηρισμό «καλός φίλος» της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, με τη μεγάλη διαφοροποίηση των θέσεων του σε σχέση με εκείνες των άλλων Ευρωπαίων ηγετών, κάτι που ο ίδιος απέδειξε και κατά τις δύο επισκέψεις του στην Ελλάδα, τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2015.