Ο Ντέιβιν Κάμερον αποχαιρέτισε τους βουλευτές με διάφορους αστεϊσμούς κατά την τελευταία εμφάνισή του ως πρωθυπουργού στην αίθουσα της Βουλής προτού παραδώσει την εξουσία στην Τερέζα Μέι, η οποία θα ηγηθεί της μνημειώδους αποστολής για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Σήμερα το πρωί είχα συναντήσεις με συναδέλφους στο υπουργικό συμβούλιο και άλλους. Εκτός από μία συνάντηση το απόγευμα με τη μεγαλειότητα της τη βασίλισσα, το πρόγραμμά μου για το υπόλοιπο της ημέρας είναι ασυνήθιστα ελαφρύ», είπε προκαλώντας γέλια στην κατάμεστη Βουλή των Κοινοτήτων.
Ο Κάμερον αναμένεται να επισκεφθεί τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ προκειμένου να υποβάλει την παραίτησή του στη βασίλισσα γύρω στις 17:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας). Στη συνέχεια η Μέι θα επισκεφθεί με τη σειρά της τη βασίλισσα προκειμένου να της ανατεθεί επίσημα η πρωθυπουργία, προτού μεταβεί στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και γίνει η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ.
Ο Κάμερον παραιτήθηκε όταν οι Βρετανοί απέρριψαν τις εκκλήσεις του και ψήφισαν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε.
Εκτός από την αποστολή για εφαρμογή του «Brexit», η Μέι θα πρέπει να προσπαθήσει να ενώσει ένα διαιρεμένο κόμμα και ένα έθνος στο οποίο πολλοί, όπως έδειξε το δημοψήφισμα, αισθάνονται οργή απέναντι στην πολιτική ελίτ και ότι έχουν ξεπεραστεί από τις δυνάμεις της παγκοσμιοποίηαης.
Παρότι το θέμα είναι σοβαρό, επικρατούσε μια ατμόσφαιρα ευθυμίας στο Κοινοβούλιο καθώς ο Κάμερον έριχνε «μπηχτές» στον ευρισκόμενο σε δύσκολη θέση ηγέτη της αντιπολίτευσης, τον επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.
«’Έχω αρχίσει να θαυμάζω την αντοχή του. Μου θυμίζει τον μαύρο ιππότη στο Ιερό Δισκοπότηρο των Μόντι Πάιθον. Έχει χτυπηθεί τόσες φορές, αλλά εξακολουθεί να λέει “Συνεχίστε, είναι επιφανειακό το τραύμα”. Το θαυμάζω αυτό», είπε ο Κάμερον ο οποίος αποχώρησε ενώ βουλευτές του κόμματός του και ορισμένοι των Εργατικών χειροκροτούσαν όρθιοι.
Ο Κάμερον άδραξε την ευκαιρία για να αναφερθεί στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του: τη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης των δυτικών οικονομιών, τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, τη δημιουργία 2,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και τη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.
Ωστόσο η κληρονομιά του επισκιάστηκε από την ήττα στη μάχη του δημοψηφίσματος, για το οποίο ήλπιζε ότι θα κρατούσε τη Βρετανία στην καρδιά μιας μεταρρυθμισμένης Ε.Ε.
Ο Κάμερον δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά ώστε να διασφαλίσει ότι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να παραμείνουν στη Βρετανία μετά την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ένωση, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα αντίστοιχα δικαιώματα που θα έχουν οι Βρετανοί στην Ένωση.
Ερωτηθείς από βουλευτή στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της βουλής κατά την οποία απαντούσε σε ερωτήσεις ως πρωθυπουργός, κατά πόσον οι πολίτες της Ε.Ε. κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα διαμονής ή να απελαθούν όταν η Βρετανία εγκαταλείψει την Ε.Ε., ο Κάμερον είπε ότι δεν υπάρχει «καμία απολύτως πιθανότητα αυτό να συμβεί».
«Εργαζόμαστε σκληρά ώστε να κάνουμε αυτό που θέλουμε, το οποίο είναι να δώσουμε μια εγγύηση στους πολίτες της Ε.Ε. ότι τα δικαιώματά τους θα τύχουν σεβασμού, για όλους εκείνους που έχουν έλθει σε αυτή τη χώρα», είπε.
«Η μόνη περίπτωση που μπορώ να σκεφτώ ότι μια μελλοντική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ανατρέψει αυτή την εγγύηση θα ήταν αν τα δικαιώματα βρετανών πολιτών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν τύγχαναν σεβασμού. Άρα πιστεύω πως είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαιότητα».
Ο Κάμερον κάλεσε επίσης τη διάδοχό του Τερέζα Μέι να τοποθετήσει τη Βρετανία όσο πιο κοντά γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η συμβουλή μου στη διάδοχό μου, που είναι λαμπρή διαπραγματευτής, είναι ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να είμαστε όσο πιο κοντά μπορούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς το συμφέρον του εμπορίου, της συνεργασίας και της ασφάλειας», είπε.
«Η Μάγχη δεν θα γίνει πλατύτερη από τη στιγμή που θα φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτή τη σχέση πρέπει να διατηρήσουμε. Αυτό θα ήταν καλό για το Ηνωμένο Βασίλειο και καλό για τη Σκωτία».
Ο Κάμερον απάντησε με την παραπάνω δήλωση σε ερώτηση που του ετέθη σχετικά με τη Σκωτία, όπου οι περισσότεροι ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.