Οι Ρεπουμπλικάνοι πρόεδροι των επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων ζήτησαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να διατάξει έρευνα για να διαπιστωθεί αν η Χίλαρι Κλίντον διέπραξε το αδίκημα της ψευδορκίας, στη διάρκεια της κατάθεσής της στο Κογκρέσο σχετικά με την υπόθεση διαχείρισης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της.

Νέο αίτημα έρευνας για την Κλίντον

«Οι αποδείξεις, που συνέλεξε το FBI από την έρευνα που έκανε σχετικά με τη χρήση προσωπικού διαμετακομιστή από τη Χίλαρι Κλίντον για τη διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με αρκετά σημεία της ένορκης κατάθεσής της στο Κογκρέσο», επισημαίνει ο Τζέισον Χάφετζ, πρόεδρος της Επιτροπής Κυβερνητικών Μεταρρυθμίσεων, αλλά και ο Μπομπ Γκουνιλέιτ, πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε επιστολή τους προς τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ, ζητώντας την ενεργοποίηση της έρευνας.

Η έρευνα που πραγματοποίησε το FBI για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε διάρκεια ενός έτους, ενώ με την ολοκλήρωσή της, το FBI συνέστησε ότι δεν πρέπει ν’ ασκηθεί ποινική δίωξη κατά της υποψήφιας για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον. Τη σύσταση αυτή αποδέχτηκε η υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Λορέτα Λιντς.

Από την άλλη μεριά, η έρευνα του FBI εντόπισε ότι η Χίλαρι Κλίντον ήταν «ουσιαστικά πλημμελής» κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων της στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κι αναφορικά με το χειρισμό ηλεκτρονικών μηνυμάτων, τα οποία περιείχαν έγγραφα διαβαθμισμένης πληροφόρησης.

Πολιτική βεντέτα

Από την πλευρά του, ο Δημοκρατικός που είναι μέλος στη Βουλή των Αντιπροσώπων και μέλος της Επιτροπής Κυβερνητικών Μεταρρυθμίσεων, Ελάτζα Κάμινγκς, κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους για πολιτική βεντέτα, έπειτα από χρόνια διεξαγωγής ερευνών για την Κλίντον από το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν τώρα να ξοδέψουν ακόμη περισσότερα χρήματα των φορολογουμένων σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να μειώσουν τα ποσοστά της Χίλαρι Κλίντον ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου», δήλωσε ο Κάμινγκς.

Η ίδια η Κλίντον έχει δηλώσει ότι δεν πιστεύει πως έχει διαχειριστεί διαβαθμισμένα έγγραφα από τον ιδιωτικό διαμετακομιστή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που χρησιμοποίησε.

Παράλληλα, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ζητούν από το FBI να εγκρίνει την πρόσβασή τους στους φακέλους με το ερευνητικό υλικό για την Κλίντον.

Πέρα από το εσωτερικό των ΗΠΑ, η προεδρική υποψηφιότητα της Κλίντον προκαλεί ένταση και στο εξωτερικό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Κίνας.

Κίνα: Κλίντον, μια δύσκολη συνεργάτης

Το 2010, όταν η (τότε) υπουργός των Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είχε εξοργίσει το Πεκίνο, φέρνοντας το θέμα της Νότιας Σινικής Θάλασσας στο επίκεντρο της ατζέντας της περιφερειακής ασφάλειας των ΗΠΑ. Σήμερα, καθώς αναμένεται η απόφαση του Μονίμου Διαιτητικού Δικαστηρίου στη Χάγη για τη Νότια Σινική Θάλασσα, μετά την προσφυγή των Φιλιππίνων, το Πεκίνο παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ. Η σκληρή γραμμή της στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ο ρόλος της στον επαναπροσδιορισμό της εξωτερικής πολιτικής του Μπαράκ Ομπάμα στην περιοχή της Ασίας, καθιστούν την Κλίντον γνωστή στην Κίνα, αλλά όχι ιδιαίτερα αρεστή.

Παρά το γεγονός ότι ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει επιθετική ρητορική έναντι του Πεκίνου, με έμφαση στο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας, ο Τραμπ είναι πραγματικά άγνωστος στους ηγετικούς κύκλους του Πεκίνου. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι σηκώνουν με αμηχανία τους ώμους τους αναφερόμενοι στον Τραμπ, ενώ για την Κλίντον τονίζουν με έμφαση: «Η Κλίντον θα είναι μία δύσκολη συνεργάτης», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Reuters πηγή του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Η ίδια πηγή παραδέχτηκε ότι δε γνωρίζει πολλά για τον Τραμπ, αλλά και για το τι ακριβώς πρεσβεύει.

Κινεζική μνήμη

Η Κίνα θυμάται καλά τη Διάσκεψη Ασφάλειας για τη Νοτιοανατολική Ασία το 2010, στο Ανόι, όπου η Κλίντον παρενέβη ανοιχτά στο ζήτημα της Νότιας Σινικής Θάλασσας τονίζοντας ότι η ανοιχτή πρόσβαση και η νομική λύση του προβλήματος εξυπηρετούν πρωταρχικά τα “εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ” στην περιοχή, ενώ είναι «κομβικής σημασίας» για την περιφερειακή ασφάλεια.

Από την άλλη μεριά σε μια σκληρή φραστική αντίδραση, η Κίνα ξεκαθάρισε ότι η Νότια Σινική Θάλασσα αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα για τα συμφέροντά της στην περιοχή, ενώ αξιολογείται στο ίδιο επίπεδο με τα ζητήματα της Ταϊβάν, του Θιβέτ, αλλά και του Σιντζιάνγκ. Παράλληλα, το Πεκίνο είχε προειδοποιήσει όλες τις περιφερειακές χώρες που έχουν διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα να μην ενθαρρύνονται από την αμερικανική υποστήριξη, ενώ αυτή τη γραμμή διατηρεί μέχρι σήμερα.

Το ζήτημα αυτό βρίσκεται στην επικαιρότητα σήμερα καθώς αναμένεται η απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου, η οποία, σύμφωνα με τις απόψεις αναλυτών θα περιέχει «νομικά ευρήματα» κατά της Κίνας. Ωστόσο, το Πεκίνο έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θ’ αγνοήσει την απόφαση αυτή.

Αμερικανικό στυλ ηγεσίας

Τις εξελίξεις στον προεκλογικό αγώνα των ΗΠΑ, παρακολουθεί άμεσα και η κινεζική πολεμική μηχανή, η οποία ενισχύει την παρουσία της στη Νότια Σινική Θάλασσα, ενώ υλοποιεί μεγάλο πρόγραμμα αμυντικού εκσυγχρονισμού. «Η Κλίντον είναι ιδιαίτερα επιθετική όταν αναφέρεται στην Κίνα», δήλωσε στο Reuters Κινέζος αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στην στρατιωτική ηγεσία του Πεκίνου. Παρά το γεγονός ότι επίσημα η κινεζική κυβέρνηση δεν σχολιάζει τις εξελίξεις στον προεκλογικό αγώνα των ΗΠΑ, τα κρατικά ΜΜΕ κρατούν μια εντελώς διαφορετική στάση με μια κινεζική εφημερίδα να έχει εξισώσει τον Τραμπ με τον Χίτλερ.

Κατά τη γενικότερη αντίληψη οι Κινέζοι θεωρούν ότι η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ είναι περισσότερο «απομονωτική» για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ και την Κίνα, συγκρινόμενη με τις εξαγγελίες της Κλίντον. Το Πεκίνο εκτιμά ότι οι εξαγγελίες της πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για την ασιατική περιοχή οριοθετούνται «στην παλιά σχολή της αμερικανικής διπλωματίας» προσδιορίζοντας την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, ως στρατηγικό πυλώνα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, δεδομένο, το οποίο το Πεκίνο θεωρεί ως απειλή κατά των κινεζικών συμφερόντων.

Παράλληλα, οι Κινέζοι αποδίδουν τη σκληρότητα της Κλίντον στο στυλ ηγεσίας που η Ουάσιγκτον ήθελε να προωθήσει στην ευρύτερη ασιατική περιοχή, την περίοδο της θητείας της, στο αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Σκληρή στάση ή σεβασμός;

Η Λόρα Ρόζενμπεργκ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Κλίντον, αλλά και συνεργάτης της κατά τη θητεία της στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε στο Reuters ότι η Κλίντον θα τηρήσει σκληρή στάση στο ζήτημα της Νότιας Σινικής Θάλασσας. «Πιστεύει ότι είναι αναγκαίο να τηρούμε σκληρή στάση σε αρκετές από τις ενέργειες των Κινέζων», δήλωσε η Ρόζενμπεργκ. «Πιστεύει ότι η αρχή της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στα διεθνή ύδατα είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τα αμερικανικά συμφέροντα, τα οποία είναι κομβικής κι άμεσης σημασίας για την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Γι’ αυτό και πρέπει να τα υποστηρίξουμε δυναμικά», τόνισε η Ρόζενμπεργκ, δίνοντας το στίγμα των διπλωματικών προθέσεων της Κλίντον, στην περίπτωση που εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ, στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Από την άλλη μεριά, ο Πίτερ Ναβάρο, σύμβουλος του Τραμπ και οικονομολόγος στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι η πολιτική που θ’ ακολουθήσει ο Τραμπ θα οδηγήσει στο σεβασμό. «Η κεντρική διαφορά μεταξύ μιας διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ από την παρούσα διακυβέρνηση ή μια διακυβέρνηση της Χίλαρι Κλίντον είναι ο σεβασμός. Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας θα σεβαστούν τον κ. Τραμπ, θα σεβαστούν την Αμερική, επειδή η Αμερική θα είναι δυνατή οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά», τονίζει ο ίδιος.

 Συμπάθεια…

Ο Τραμπ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών είναι ενδεχόμενο να βρει ένα βαθμό συμπάθειας στο Πεκίνο, παρά το γεγονός ότι είναι άγνωστος στους Κινέζους. «Ποιος είναι ο Τραμπ. Δε γνωρίζουμε στ’ αλήθεια. Ωστόσο ξέρουμε ότι μισεί τους μουσουλμάνους κι επίσης ότι θα είναι ευπρόσδεκτος από ορισμένους κύκλους εδώ», δήλωσε ο Κινέζος αξιωματούχος που είναι κοντά στη στρατιωτική ηγεσία, με έμφαση στον κινεζικό πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στη δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ, που κατοικείται από μουσουλμάνους.

Παρά το Πεκίνο θεωρεί τον Τραμπ ως έναν επιχειρηματία με τον οποίο θα μπορέσει πιθανά να διαπραγματευτεί. «Είναι καλός στις δοσοληψίες, καθώς είναι επιχειρηματίας. Πολλοί πιστεύουν ότι θα κλείσουν μια συμφωνία μαζί του», δήλωσε δυτικός διπλωμάτης στο Πεκίνο.

Ο Τραμπ μπορεί να είναι λιγότερο σκληρός σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κλίντον, η οποία πολλές φορές έχει συγκρουστεί με το Πεκίνο για το ζήτημα αυτό. Το 2011 είχε σχολιάσει επικριτικά την προσπάθεια του Πεκίνου να εμποδίσει την οργάνωση πορείας για την ελευθερία, ενώ ένα χρόνο μετά είχε ενεργό ρόλο στις προσπάθειες μεταφοράς του τυφλού Κινέζου ακτιβιστή Τσεν Γκουανγκτσένγκ εκτός Κίνας, ενώ αυτός είχε βρει καταφύγιο στην αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο.

Ο Ναβάρο αναφέρθηκε στην πρώτη επίσκεψη της Κλίντον στην Ασία το 2009, ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, στη διάρκεια του οποίου ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είχε ενταχθεί μέσα στα ζητήματα άμεσης προτεραιότητας της. Έτσι, το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ θεωρεί ότι η Κλίντον δεν είναι αξιόπιστη στο χειρισμό του θέματος αυτού.

Από την πλευρά της, η Ρόζενμπεργκ απορρίπτει την άποψη αυτή, επικαλούμενη συνέντευξη του Τραμπ από το 1990 σχετικά με τη σκληρότητα της επέμβασης της κινεζικής κυβέρνησης στην εξέγερση της πλατείας Τιενανμέν, ένα χρόνο πριν. «Είναι τουλάχιστον ειρωνικό για το σύμβουλο του Τραμπ να σχολιάζει τη δήλωση της Κλίντον, όταν ο ίδιος ο Τραμπ εκθείαζε τους Κινέζους για τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ρόζενμπεργκ.

Αμοιβαιότητα σχέσεων

Σε γενικότερο πολιτικό επίπεδο, κι ασχέτως με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, το Πεκίνο εκτιμά ότι θα επικρατήσει η κατανόηση στο γεγονός ότι «οι δύο χώρες χρειάζονται η μία την άλλη και πρέπει να συνεργαστούν στενά», δήλωσε στο Reuters πηγή που βρίσκεται κοντά στην κινεζική ηγεσία. «Πρόκειται για το πιο σοβαρό πλαίσιο διμερών σχέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Κίνα χρειάζεται τις ΗΠΑ και το αντίστροφο», δήλωσε χαρακτηριστικά η πηγή.

Η άποψη αυτή ανταποκρίνεται άμεσα στην αρχή του ρεαλισμού στις διεθνείς σχέσεις, ενώ είναι σίγουρο ότι ένα ομαλό πλαίσιο σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας συμβάλει αποτελεσματικά στην παγκόσμια γεωπολιτική και οικονομική σταθερότητα.