Τριάντα δισεκατομμύρια δολάρια κοστίζει στην εθνική οικονομία η συμμετοχή της Αυστραλίας στη διεθνή εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας σύμφωνα με Αυστραλούς οικονομικούς αναλυτές. 

Η ανάλυση του κόστους περιλαμβάνει τις δαπάνες συμμετοχής της Αυστραλίας στους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, το άφθονο χρήμα που έχει διατεθεί στην αστυνομία και τις υπηρεσίες Ασφαλείας καθώς και τις υψηλές χορηγίες για τη λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Σε αντίθεση με την πολιτική εξουσία, που ενέκρινε και δικαιολογεί τις αστρονομικές δαπάνες, έγκριτοι οικονομικοί αναλυτές εισηγούνται, ότι η Αυστραλία πρέπει να αναθεωρήσει το ύψος των δαπανών της κατά της τρομοκρατίας.

Υπενθυμίζεται, ότι η Αυστραλία δεν έχει δεχθεί τρομοκρατική επίθεση, αλλά υπηρεσίες ασφαλείας, ισχυρίζονται ότι έχουν αποτρέψει τέσσερις πιθανές επιθέσεις που αν πραγματοποιούνταν θα προκαλούσαν αιματοχυσία.

Όμως, 100 και πλέον Αυστραλοί έχουν σκοτωθεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις εκτός Αυστραλίας, οι περισσότεροι εξ αυτών το 2002 στο Μπαλί της Ινδονησίας. Ανάμεσά τους ήταν και έξι ομογενείς.