Τέσσερις ημέρες έχουν απομείνει μέχρι το κρίσιμο δημοψήφισμα για το Brexit, που θα διεξαχθεί στις 23 Ιουνίου και οι Βρετανοί καλούνται να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το όποιο αποτέλεσμα όχι μόνο θα κρίνει το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρώπη, αλλά και την προοπτική των σχέσεων ανάμεσα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη και στις Βρυξέλλες.

Μετά από τρία 24ωρα πένθους για τη δολοφονία της βουλευτή Τζο Κοξ, οι εκστρατείες «Brexit» και «Bremain» ξεκίνησαν και πάλι με μία μάχη μέχρι τελικής πτώσεως ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ωστόσο παραπέμπουν σε μία στροφή υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές των ευρωπαίων ηγετών που προειδοποιούν για αρνητικές συνέπειες σε περίπτωση Brexit. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απηύθυνε έκκληση για μια δυνατή κι ενοποιημένη Ευρώπη. «Η Ευρωπαϊκή μας Ένωση δεν είναι τέλεια αλλά παραμένει ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης προκλήσεων από τους κανονισμούς που διέπουν τις οικονομικές αγορές, μέχρι την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Πρέπει να τη διατηρήσουμε και την ενδυναμώσουμε, όχι να την καταστρέψουμε», είπε.

Σκληρό μήνυμα προς τους Βρετανούς ψηφοφόρους και τους κυβερνώντες έστειλε ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα προειδοποιώντας ότι «η Βρετανία θα είναι ή έξω ή μέσα». Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο κ. Μακρόν υπογράμμισε τη Βρετανία ότι, σε περίπτωση που επικρατήσει το Brexit, η Γαλλία θα λάβει τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει την ταχύτερη απεμπλοκή της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο εξάπλωσης του «φαινομένου» των δημοψηφισμάτων και στα υπόλοιπα 27 κράτη της Ένωσης.

Στην έρευνα «Business Monitor» της εφημερίδας Handelsblatt, αποτυπώνεται η θέση των γερμανών επιχειρηματιών οι οποίοι υποστηρίζουν πως η πιθανότητα ενός Brexit αποτελεί κίνδυνο για την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές και για τη γερμανική οικονομία, ενώ θα ακολουθήσει «τσουνάμι» αποχωρήσεων μικρών κρατών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Αλλαγή των δεδομένων αλλά και ανατροπή στη δυναμική του ρεύματος υπέρ του Brexit δείχνουν οι δημοσκοπήσεις μετά τη δολοφονία της Τζο Κοξ.

Σε δημοσκόπηση της Survation για τη Mail on Sunday η παραμονή στην ΕΕ προηγείται με 45% έναντι 42%.

Δημοσκόπηση της YouGov για τους Sunday Times που διενεργήθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή φέρνει πάλι μπροστά την παραμονή στην ΕΕ με 44% έναντι 43%.

Η δημοσκόπηση, της Survation για λογαριασμό της εφημερίδας Observer, δίνει προβάδισμα στο ποσοστό υπέρ της παραμονής, με 45% έναντι 42%.

Η δημοσκόπηση της Opinium καταγράφει τα ποσοστά και των δύο εκστρατειών στο 44%.