Μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή της ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μία σειρά ευρωπαικών ακροδεξιών κομμάτων, σε σημερινή σύναξη τους στη Βιέννη, ζητούν τη διεξαγωγή παρομοίων δημοψηφισμάτων σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ.
«Θέλω να ερωτηθούν όλοι οι λαοί της Ευρώπης ως προς τη σχέση τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε το μεσημέρι στη Βιέννη, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των συμμετεχόντων ακροδεξιών ηγετών, η αρχηγός του γαλλικού κόμματος «Εθνικό Μέτωπο» Μαρίν Λεπέν, που φέρεται να έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες γαλλικές προεδρικές εκλογές το 2017.
Μεταρρυθμίσεις για να εμποδιστεί μία «αυτοκτονία» της ΕΕ ζήτησε ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, αρχηγός του αυστριακού ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης το οποίο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία με ποσοστό πάνω από 30% και το οποίο συγκάλεσε τη σημερινή ακροδεξιά σύναξη.
Η Μαρίν Λεπέν εκτιμά πως οι περισσότεροι Γάλλοι είναι εναντίον της ΕΕ, γιατί , όπως τόνισε, «ήταν εναντίον της ήδη και το 2005, στο τότε αποτυχημένο δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα», και η ίδια θεωρεί ότι στα ένδεκα χρόνια που μεσολάβησαν έχει αυξηθεί το ποσοστό των αντιπάλων της ΕΕ, καθώς οι δραστηριότητές της έχουν γίνει ολοένα και χειρότερες.
Η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου ανέφερε πως μία έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει την αρχή μίας Ευρώπης «α λα καρτ», προσθέτοντας ότι οι Βρετανοί δεν επιτρέπεται να τιμωρηθούν για μία ετυμηγορία τους υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, ενώ, παραπέμποντας στο γεγονός ότι η Βρετανία δεν ανήκει στη Ζώνη του Σένγκεν ούτε στην Ευρωζώνη, επισήμανε πως «η Γαλλία θα είχε ίσως πενταπλάσιους λόγους να εγκαταλείψει την ΕΕ από ό,τι οι Άγγλοι».
Από την πλευρά του, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε τόνισε πως τα «πατριωτικά κόμματα» θέλουν να αλλάξουν την ΕΕ εκ των έσω, στην κατεύθυνση της άμεσης δημοκρατίας, της επανάκτησης αρμοδιοτήτων από τα εθνικά Κοινοβούλια, του αγώνα κατά των διεθνών ομίλων, και στην κατεύθυνση της προστασίας των ταυτοτήτων.
Σημείωσε πως «αυτό που βιώνουμε ως πολιτική, αγγίζει την αυτοκτονία, όμως όποιος παραμένει θεατής σε μία αυτοκτονία είναι συνένοχος σε αυτή”, ενώ απευθυνόμενος προς τις «ελίτ» της ΕΕ πρόσθεσε ότι «όποιος δεν βαδίζει με τον χρόνο, με τον χρόνο φεύγει».
Ο εκπρόσωπος του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» Μάρκους Πρέτσελ επισήμανε πως το «κατεστημένο» της ΕΕ με το δίκιο του βλέπει ως «κίνδυνο» το δημοψήφισμα στη Βρετανία και πως, εάν τελικά η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, τότε θα διαπιστώσει κανείς πως, παρά τις «Κασσάνδρες», υπάρχει μία ζωή και μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πέραν των Λεπέν, Στράχε και Πρέτσελ, στη συνέντευξη Τύπου παρευρίσκονταν αρχηγοί ή εκπρόσωποι των ηγεσιών ακροδεξιών κομμάτων από την Ιταλία, τη Βρετανία, τη Ρουμανία, το Βέλγιο και την Τσεχία, οι οποίοι θα συμμετάσχουν και στην εκδήλωση «Πατριωτική Άνοιξη» αργά το απόγευμα σε προάστιο της Βιέννης.
Θέμα της εκδήλωσης, με κεντρικούς ομιλητές την Μαρίν Λεπέν και τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, για την οποία το αποκαλούμενο «Κίνημα για μία Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας», μέσα στις προηγούμενες ημέρες, με αφίσες και καταχωρίσεις στον Τύπο, είχε απευθύνει πρόσκληση «προς όλους», θα είναι «Συνεργασία για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στην Ευρώπη».
Της σημερινής σύναξης, των ακροδεξιών ηγετών είχε προηγηθεί η «Συνάντηση Κορυφής» που είχε ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, την περασμένη Παρασκευή στην κορυφή «Τσούγκσπιτσε» της κορυφογραμμής των Αλπεων, σε ύψος 2.962 μέτρων και στο εκεί ορόσημο στα αυστρο-γερμανικά σύνορα, με την αρχηγό του γερμανικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», Φράουκε Πέτρι.
Στη συνάντηση Στράχε-Πέτρι είχε συμφωνηθεί «η εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο πολιτικών δυνάμεων που διατηρούν κριτική θεώρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως επίσης η από κοινού ενασχόληση με τον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο, τα μεταναστευτικά κινήματα, όπως και γενικότερα με το θέμα των εθνικών ταυτοτήτων, ενώ, σύμφωνα με την Φράουκε Πέτρι, η συμφωνία τους στην υψηλότερη κορυφή της Γερμανίας, αποτελεί σύμβολο της πρόθεσης για την από κοινού κατάκτηση νέων πολιτικών υψομέτρων.
Τόσο η «Συνάντηση Κορυφής» στην «Τσούγκσπιτσε» όσο και η σημερινή σύναξη στη Βιέννη, φέρεται να εντάσσονται στις προθέσεις του Κόμματος των Ελευθέρων για την προώθηση μιας στενότερης δικτύωσης των ευρωπαικών κομμάτων αυτού του χώρου και στο πλαίσιο αυτό είχαν υπάρξει στη Βιέννη συναντήσεις των ηγεσιών τους για έναν συντονισμό τους, πριν από τις τελευταίες Ευρωεκλογές του Μαίου του 2014.