Για «λάθος δρόμο της Γερμανίας» στην κρίση και για «πολιτική λιτότητας μέχρι θανάτου», η οποία απέτυχε, κάνει λόγο, μιλώντας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο, ο Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ, επικεφαλής των Γερμανών Πρασίνων στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, όπου την περασμένη Παρασκευή εγκρίθηκε η εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης για την Ελλάδα.

Στην αποκλειστική του συνέντευξη, ο κ. Κίντλερ εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση, τονίζει ωστόσο πως το γεγονός ότι ουσιαστική συζήτηση για το χρέος δεν θα γίνει πριν το 2018 δεν προσφέρει στην Ελλάδα την απαραίτητη σταθερότητα και θα οδηγήσει σε περισσότερη ανεργία και φτώχεια και ζητά να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους πριν το 2018. Ο πραγματικός λόγος για την επιμονή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μην συζητηθεί το χρέος παρά μόνο μετά τις γερμανικές εκλογές του 2017, σύμφωνα με το στέλεχος των Πρασίνων, δεν είναι η απαραίτητη δημοκρατική νομιμοποίηση της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά η διχασμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και το γεγονός ότι ο ίδιος «δεν θέλει να ομολογήσει δημοσίως ότι η γραμμή του απέτυχε».

Σε ό,τι αφορά την ένταση στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας που προκάλεσε το ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Bundestag, το οποίο προώθησαν σθεναρά οι Πράσινοι, ο κ. Κίντλερ δηλώνει σοκαρισμένος από την αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν, υπό την ηγεσία του οποίου, όπως λέει, η Τουρκία εξελίχθηκε στη λάθος κατεύθυνση, ενώ σε ό,τι αφορά τη γερμανική κυβέρνηση, επισημαίνει ότι η ανησυχία για ενδεχόμενη επιβάρυνση της συνεργασίας με την Άγκυρα στο προσφυγικό ήταν μεγαλύτερη από την πολιτική βούληση για μια σαφή ερμηνεία της Γενοκτονίας των Αρμενίων και της γερμανικής συνευθύνης.

Σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση, τάσσεται υπέρ της αλλαγής του Συστήματος Δουβλίνου και αναδεικνύει την ανάγκη για πανευρωπαϊκές αποφάσεις που δεν θα αφήνουν μόνη την Ελλάδα απέναντι στις προκλήσεις. Χαρακτηρίζει δε «κυνική και λάθος» τη λογική του «πάρε-δώσε» και τον συσχετισμό της προσφυγικής με την οικονομική κρίση.

Συγκεκριμένα για το  εάν «Grexit» έχει αποσυρθεί οριστικά από το τραπέζι ή μόνο προσωρινά, λόγω της προσφυγικής κρίσης και του ρόλου της Ελλάδας σε αυτήν, απάντησε:

«Κατ’ αρχήν, για μας τους Πράσινους το “Grexit” ούτε αποτελούσε ούτε αποτελεί επιλογή. Το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε το περασμένο καλοκαίρι το έφερε επιθετικά στη συζήτηση προκάλεσε κατά τη γνώμη μας μεγάλη ζημιά. Επρόκειτο για μια ανοιχτή ρήξη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και αποσταθεροποίησε την Ελλάδα. Ευτυχώς ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ματέο Ρέντσι σταμάτησαν αυτή την λάθος πορεία του Σόιμπλε και απέσυραν το θέμα οριστικά από το τραπέζι.

Σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση με την προσφυγική κρίση: Μια τέτοια διασύνδεση, στη λογική τού «αυτό ως αντάλλαγμα του άλλου» (του “πάρε-δώσε”) είναι λανθασμένη και κυνική. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε., όπως και τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη, και σε αυτό δεν υπάρχει τίποτα αμφισβητήσιμο. Η προσφυγική κρίση είναι μια πρόκληση που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο πανευρωπαϊκά. Για αυτό χρειάζεται μια στρατηγική, η οποία θα δίνει στην Ελλάδα την απαραίτητη στήριξη και δεν θα την αφήνει μόνη να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση».