Τα δημοσιεύματα που ήθελαν το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών να εκδίδει ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία προς τους βουλευτές τουρκικής καταγωγής, μετά τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον τους λόγω του ψηφίσματος για την Γενοκτονία των Αρμενίων, διέψευσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάρτιν Σέφερ, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο πρόκειται να ενημερώσει προσωπικά και γραπτώς τους εν λόγω βουλευτές για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα τους απαγορεύσει να μεταβούν στην Τουρκία ούτε θα τους προειδοποιήσει σχετικά.
«Δεν πρόκειται για ταξιδιωτική οδηγία. Αυτά που δημοσιεύει το Spiegel δεν ισχύουν έτσι. Στο υπουργείο Εξωτερικών, λόγω των γεγονότων των τελευταίων ημερών, έγιναν και γίνονται σκέψεις για τις πολιτικές και νομικές συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην Τουρκία. Στις ταξιδιωτικές παρατηρήσεις και στις παρατηρήσεις ασφάλειας του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι ο Ποινικός Κώδικας στην Τουρκία είναι διαφορετικός από ό,τι στην Γερμανία και για αυτό υπάρχει ενδεχόμενο συγκεκριμένες δηλώσεις οι οποίες εδώ καλύπτονται από την ελευθερία του Τύπου, της Έκφρασης και της Τέχνης στην Τουρκία να διώκονται», δήλωσε ο κ. Σέφερ και επισήμανε ότι το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται σε αυτό ήδη από το 2007. «Έχουμε να κάνουμε με μια περίπτωση για την οποία γνωρίζουμε ότι έχει γίνει καταγγελία στην Τουρκία εναντίον γερμανών βουλευτών τουρκικής καταγωγής. Το εάν, το πώς και το πότε οι αρμόδιες αρχές ασφάλειας θα ασχοληθούν με αυτές τις καταγγελίες, ξεκινώντας π.χ. έρευνες ή όχι, δεν το γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Είναι λοιπόν λογικό το υπουργείο Εξωτερικών να κάνει σκέψεις για αυτό το θέμα», πρόσθεσε και ανέφερε ότι σχεδιασμός προβλέπει οι συγκεκριμένοι βουλευτές να ενημερωθούν από το υπουργείο Εξωτερικών και γραπτώς για το πού βρίσκονται αυτές οι σκέψεις – γι’ αυτό δεν είναι σωστό να συζητήσουμε εκ των προτέρων το περιεχόμενο δημοσίως. «Παραμένει βεβαίως απόφαση του κάθε βουλευτή του γερμανικού Κοινοβουλίου το πού και το πότε σχεδιάζει να ταξιδέψει, ιδιωτικώς ή επισήμως. Μακριά από μας το να θέλουμε να εκφράσουμε προειδοποίηση ή και απαγόρευση σε οποιονδήποτε», τόνισε.
Από την πλευρά της Καγκελαρίας, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η Καγκελάριος βρίσκεται σε επαφή με την τουρκική ηγεσία και αν «τηλεφώνησε στον Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να χτυπήσει το χέρι της στο τραπέζι», ανέφερε: «Όλες οι πλευρές καλούνται να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για συνεννόηση (…) Δεν είναι ο τρόπος της Καγκελαρίου να χτυπάει το χέρι στο τραπέζι και μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι συζητά με την Τουρκία σε πολλά επίπεδα». Στο ίδιο θέμα, ο κ. Σέφερ σημείωσε ότι «με έναν τόσο στενό εταίρο όπως η Τουρκία βρισκόμαστε σε καθημερινή επαφή, σε ανώτερο και ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο».