Την πρόθεση του Βελιγραδίου να αντιταχθεί, με τη χρήση διπλωματικών μέσων, στην τοποθέτηση τελωνειακών υπαλλήλων του Κοσόβου στους συνοριακούς σταθμούς στο βόρειο Κόσοβο, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Βελιγραδίου στις συνομιλίες που διεξάγονται με την Πρίστινα Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, ο κ. Στεφάνοβιτς διαβεβαίωσε ακόμη ότι το Βελιγράδι θα παραμείνει στο πλευρό των Σέρβων κατοίκων του Κοσόβου, που θα επιλέξουν να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά για την κατάσταση.

Ο κ. Στεφάνοβιτς προειδοποίησε ότι η κατάσταση στο Κόσοβο είναι «στα όρια του συμβάντος» και επέκρινε τις ανακοινώσεις συγκεκριμένων αξιωματούχων της EULEX ότι η ευρωπαϊκή αυτή αποστολή, από κοινού με τις αρχές της Πρίστινας, θα εργαστούν για την ανάπτυξη τελωνειακών του Κοσόβου στις διαβάσεις Μπρνιακ και Γιάρινιε.

«Πιστεύω ότι η Σερβία βρίσκεται μπροστά σε μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία η Πρίστινα θα αποπειραθεί, μετά βεβαιότητας, ν’ αναπτύξει τις τελωνειακές της αρχές στις διαβάσεις Μπρνιακ και Γιάρινιε κι έτσι να δείξει για ακόμη μια φορά ότι επιδιώκει ν’ αλλάξει μονομερώς την πραγματικότητα στην περιοχή.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργήσουν μια τετελεσμένη κατάσταση, από την οποία θα θέλουν να διαπραγματευτούν», υπογράμμισε ο Σέρβος αξιωματούχος, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό στέλνει ένα πολύ άσχημο μήνυμα και δημιουργεί μία απαράδεκτη κατάσταση.

Ερωτηθείς, εάν οι σερβικές αρχές θα στηρίξουν το στήσιμο οδοφραγμάτων στο βόρειο Κόσοβο, ο κ. Στεφάνοβιτς είπε ότι θα στηριχθεί κάθε νόμιμη και ειρηνική μορφή διαμαρτυρίας των πολιτών, που στόχο έχει την προστασία των νόμιμων εθνικών δικαιωμάτων.