Ένας άνδρας που μαχαίρωσε έναν επιβάτη σε σταθμό του μετρό του Λονδίνου τον Δεκέμβριο φωνάζοντας ότι το έκανε για τη Συρία, καταδικάστηκε σήμερα για απόπειρα φόνου, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Ο Μουχαϊντίν Μάιρ, 30 ετών, από το ανατολικό Λονδίνο, χτύπησε το θύμα του, το ανάγκασε να πέσει στο έδαφος και το κλώτσησε στο κεφάλι προτού αποπειραθεί να του κόψει τον λαιμό, προκαλώντας στον άνδρα ένα τραύμα 12 εκατοστών που χρειάστηκε πέντε ώρες χειρουργείο.
Η επίθεση στον σταθμό Λεϊτονστόουν του ανατολικού Λονδίνου, που χαρακτηρίστηκε αρχικά από την αστυνομία «τρομοκρατικό περιστατικό», διερευνήθηκε από τη Διεύθυνση Αντιτρομοκρατίας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.
«Αν και ο Μάιρ δεν βαρύνεται με κατηγορίες για τρομοκρατία, φαίνεται από τα σχόλια που έκανε την ώρα της επίθεσης και το περιεχόμενο που είχε κατεβάσει στο τηλέφωνό του ότι μπορεί να είχε αντλήσει έμπνευση από την εξτρεμιστική ιδεολογία», ανέφερε σε δήλωσή του ο διοικητής Ντιν Χέιντον.
Ο Μάιρ, που είχε προσπαθήσει επίσης να επιτεθεί σε πολλούς άλλους ανθρώπους στη διάρκεια του ίδιου επεισοδίου, είχε δηλώσει ένοχος σε τέσσερις κατηγορίες για απόπειρα τραυματισμού, αλλά αρνήθηκε ότι είχε προσπαθήσει να σκοτώσει τα θύματά του. Το σώμα ενόρκων στο Κακουργιοδικείο του Λονδίνου τον έκρινε ένοχο για μία κατηγορία απόπειρας φόνου. Η ποινή του θα ανακοινωθεί τον Ιούλιο.
Πολλοί άνθρωποι είχαν καταγράψει με τα κινητά τηλέφωνά τους το περιστατικό, κάτι που βοήθησε την έρευνα, ανέφερε η αστυνομία.
Μερικά από τα πλάνα ανέβηκαν στο Διαδίκτυο λίγο μετά την επίθεση, ανάμεσά τους και εικόνες ενός παρευρισκόμενου ο οποίος φώναξε «Δεν είσαι Μουσουλμάνος, αδελφέ», μια φράση που κυκλοφόρησε ευρέως και χαιρετίστηκε από τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.
Αφού μαχαίρωσε το πρώτο θύμα του, ο Μάιρ βγήκε από τον σταθμό και ξαναμπήκε πάλι μέσα, για να επιτεθεί απειλώντας με το μαχαίρι του τουλάχιστον άλλους τέσσερις ανθρώπους και κυνηγώντας άλλον έναν που βιντεοσκοπούσε τις πράξεις του.
Η αστυνομία ανέφερε πως ένας γιατρός που ήταν παρών στη σκηνή έσπευσε να βοηθήσει το θύμα που αιμορραγούσε στο έδαφος ενώ άλλοι παρευρισκόμενοι έπιασαν κουβέντα στον Μάιρ για να του αποσπάσουν την προσοχή και να τον συγκρατήσουν, περιορίζοντάς τον μέχρι που έφθασε η αστυνομία και χρησιμοποίησε όπλα τέιζερ για να τον αφοπλίσει.
«Αυτή ήταν η ήρεμη και λογική απόκριση των Λονδρέζων σε ένα πολύ επικίνδυνο άτομο και θα πρέπει όλοι να τη χαιρετίσουμε», είπε ο Χέιντον.