Ο πρόεδρος της Κένυας Μουάι Κιμπάκι δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του ζητεί την πρόωρη αποδέσμευση κεφαλαίων που προβλέπεται να λάβει βάσει μιας συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις που ασκούνται στο σίλινγκ, το εθνικό νόμισμα, και να αποκατασταθεί η σταθερότητα στις εγχώριες αγορές.

Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι η Κένυα ζητεί τα πρόσθετα κεφάλαια που προβλέπει ένας ειδικός δανειοδοτικός μηχανισμός ώστε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας παρατεταμένης ξηρασίας και τις υψηλές τιμές ειδών πρώτης ανάγκης στη χώρα της ανατολικής Αφρικής, όπου ο πληθωρισμός επίσημα ανέρχεται σε 16,67%.

Το σίλινγκ έχει απολέσει πάνω από το 15% της αξίας του έναντι του δολαρίου εφέτος και οι απόπειρες της κεντρικής τράπεζας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα διαχειριζόμενη τη ρευστότητα αύξησε σημαντικά τα επιτόκια του διατραπεζικού δανεισμού αναγκάζοντας την κυβέρνηση να παρέμβει.

«Ως ένα άμεσο βήμα ζητάμε την πρόσθετη αποδέσμευση από το ΔΝΤ υπό τον υπάρχοντα μηχανισμού εκτεταμένων πιστώσεων (ενός ποσού) για να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες προκλήσεις», ανέφερε ο Κιμπάκι.

Το Ταμείο είχε εγκρίνει πιστώσεις ύψους 509 εκατ. δολαρίων για την Κένυα τον Ιανουάριο. Σχετική απόφαση ενδέχεται να ληφθεί τον Οκτώβριο.