Οι δυνάμεις ασφαλείας του Μπαχρέιν συνέλαβαν 11 από τους 17 δραπέτες που απέδρασαν το βράδυ της Παρασκευής από μια φυλακή ανατολικά της πρωτεύουσας Μανάμα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.
Οι κρατούμενοι κατόρθωσαν να αποδράσουν από τη φυλακή αλ Χαντ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνάντηση ασφαλείας στην οποία προήδρευσε ο υπουργός Εσωτερικών σείχης Ρασχέντ μπιν Αμπντουλάχ αλ Χαλίφα.
Το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις ασφαλείας οδήγησε στην σύλληψη 11 φυγάδων και πέντε συνεργών τους, που βοήθησαν στο σχεδιασμό και την εκτέλεση της απόδρασης, σημείωσε το υπουργείο. Όπως πρόσθεσε, έξι ακόμη δραπέτες, ηλικίας από 20 έως 21 ετών, καταζητούνται.
Το υπουργείο δεν αποσαφήνισε τις κατηγορίες που βαραίνουν τους φυγάδες, ενώ δεν κατέστη σαφές αν πρόκειται για εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου ή για πολιτικούς κρατουμένους.
Παράλληλα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας μετέδωσε πως ο υπουργός Εσωτερικών αλ Χαλίφα προειδοποίησε τους πολίτες να μην προσφέρουν καταφύγιο στους φυγάδες.
Το Μπαχρέιν, κράτος με πληθυσμό στην πλειοψηφία του σιιτικό, κυβερνάται από σουνιτική δυναστεία και χιλιάδες – κατά πλειοψηφία – σιίτες πολίτες της χώρας βρίσκονται στην φυλακή με κατηγορίες που κυμαίνονται από συμμετοχή σε διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση, έως ένοπλες επιθέσεις σε δυνάμεις ασφαλείας.
Την Δευτέρα ο αρχηγός της σιιτικής αντιπολίτευσης, σεΐχης ‘Αλι Σαλμάν, που δικάστηκε για υποκίνηση σε ανυπακοή, καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό σε φυλάκιση εννέα ετών, ποινή που χαρακτηρίζει “απαράδεκτη και προκλητική” το κίνημά του, το αλ Ουέφακ.
Το αλ Ουέφακ είναι ο βασικός οργανωτής του κινήματος αμφισβήτησης που άρχισε τον Φεβρουάριο του 2011 στο Μπαχρέιν, όπου η σιιτική πλειοψηφία του πληθυσμού ζητεί πολιτικές μεταρρυθμίσεις και μια πραγματική συνταγματική μοναρχία στη χώρα.
Οι αρχές του Μπαχρέιν διαψεύδουν ότι οι σιίτες αντιμετωπίζουν διακρίσεις και κατηγορούν τους αντιφρονούντες ότι δρουν σαν πέμπτη φάλαγγα του Ιράν — κάτι που οι σιίτες διαψεύδουν κατηγορηματικά, όπως επίσης και η Τεχεράνη.