Η κοινωνική αναταραχή στη Γαλλία θα σταματήσει πριν από το Euro 2016; Έντεκα ημέρες πριν από την έναρξη της ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, οι νέες απεργίες που έχουν εξαγγελθεί στον τομέα των μεταφορών τροφοδοτούν την ανησυχία.

Η δυσαρέσκεια αφορά τη μεταρρύθμιση του εργασιακού νόμου, την οποία η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, με τα ποσοστά δημοφιλίας της στο ναδίρ, εννοεί να φέρει εις πέρας.

Οι συνδικαλιστικές διεκδικήσεις συνοδεύουν αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας που εκδηλώνεται με απεργίες από σήμερα στους γαλλικούς σιδηροδρόμους, από την Πέμπτη στο μετρό της γαλλικής πρωτεύουσας και σύντομα από τους πιλότους της αεροπορικής εταιρείας Air France.

ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

Επεισόδια στο περιθώριο των διαδηλώσεων, συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, άδεια πρατήρια καυσίμων…: η επιτροπή Τουρισμού του Παρισιού και της περιφέρειας της γαλλικής πρωτεύουσας εξέπεμψε χθες σήμα κινδύνου για τις συνέπειες αυτών των «κοινωνικών γεγονότων» στην εικόνα της χώρας.

«Οι σκηνές των συγκρούσεων στην καρδιά του Παρισιού, που μεταδίδονται σε ολόκληρο τον κόσμο ενισχύουν το αίσθημα του φόβου και της σύγχυσης των επισκεπτών σε μία ήδη αγχωτική συγκυρία», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Φρεντερίκ Βαγετού.

Μετά την αρχή της χρονιάς, που σημαδεύτηκε από τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι, «υπάρχει ακόμη χρόνος για να σωθεί η τουριστική σεζόν με την άρση των αποκλεισμών» πριν από το Euro 2016 (10 Ιουνίου-10 Ιουλίου).

Έπειτα από σειρά διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη Γαλλία, το κίνημα διαμαρτυρίας κατέλαβε πρόσφατα τον πετρελαϊκό τομέα. Για να αποφύγει την γενικευμένη έλλειψη καυσίμων, η κυβέρνηση έδωσε εντολή για την αποδέσμευση των στρατηγικών αποθεμάτων της χώρας.

Παρά τις προσπάθειες, έξι από τα οκτώ διυλιστήρια της χώρας δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν, σύμφωνα με τη γαλλική Ένωση Πετρελαϊκών Βιομηχανιών, ενώ ο τομέας της τροφοδοσίας σε δομικά υλικά πλήττεται επίσης από ελλείψεις.

france2

Το απεργιακό κίνημα στρέφεται πλέον προς τις μεταφορές, στρατηγικό τομέα για τις εκατοντάδες χιλιάδες των φαν του ποδοσφαίρου που αναμένονται για το Euro 2016.

Στους γαλλικούς σιδηροδρόμους, όπου οι διαπραγματεύσεις για τον χρόνο εργασίας βρίσκονται στην τελική τους φάση, η απεργία που εξαγγέλθηκε θα αρχίσει απόψε.

Από την πλευρά τους, οι πιλότοι του μεγαλύτερου συνδικάτου της Air France ψήφισαν χθες υπέρ μιας 6ήμερης απεργίας διαμαρτυρόμενοι για την προσεχή μείωση των αμοιβών τους. Αν και δεν έχει οριστεί ακριβής ημερομηνία, «θα υπάρχει οπωσδήποτε κινητοποίηση εντός του Ιουνίου», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του συνδικάτου των πιλότων.

«Είμαστε η μοναδική χώρα όπου παρατηρείται αυτό το γαλλο-γαλλικό φαινόμενο να το κάνουμε ρημαδιό ακριβώς την ώρα που θέλουμε να έρθει ο κόσμος» , δήλωσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Λυκ Σατέλ, ενώ ο πρόεδρος της Medef της μεγαλύτερης εργοδοτικής ένωσης Πιερ Γκατάζ κατηγόρησε τους συνδικαλιστές ότι συμπεριφέρονται «λίγο σαν αλήτες, σαν τρομοκράτες».

Ο πρόεδρος της CGT της μεγάλης γαλλικής συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας, ο αμφιλεγόμενος Φιλίπ Μαρτινές, χαρακτήρισε «σκανδαλώδεις» τις δηλώσεις αυτές και αναφερόμενος στο Euro 2016 έστειλε τη μπάλα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. «Εμείς δεν θα εμποδίσουμε τους ανθρώπους να πάνε να παρακολουθήσουν τους αγώνες, αλλά πρέπει επίσης η κυβέρνησης να θελήσει να συζητήσει».

Η μεταρρύθμιση είναι ένα καλό νομοσχέδιο, επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς λέγοντας ότι «εννοεί να φτάσει μέχρι το τέλος», ενώ ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει. «Είναι ένας νόμος προόδου, χρήσιμος για τη χώρα μας, θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να πάμε μέχρι το τέλος», επισήμανε.