Τουλάχιστον 700 και μέχρι και 900 πρόσφυγες και μετανάστες μπορεί να χάθηκαν στη θάλασσα την περασμένης βδομάδα σε ναυάγια ανάμεσα στη Λιβύη και τις ιταλικές ακτές, σύμφωνα με την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Από την περασμένη Δευτέρα έχουν διασωθεί περί τους 14.000 άνθρωποι, αλλά ο αριθμός αυτών που χάθηκαν στη θάλασσα δεν μπορεί να προσδιοριστεί, διότι οι εκτιμήσεις βασίζονται στις μαρτυρίες των επιζώντων.
«Δεν θα μάθουμε ποτέ τους ακριβείς αριθμούς», αναφέρει στον λογαριασμό στο Twitter η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, κάνοντας την εκτίμηση ότι οι νεκροί της εβδομάδας μπορεί να φθάνουν τους 900, ενώ η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάνει λόγο για τουλάχιστον 700 νεκρούς.
Διασωθέντες στο σικελικό λιμάνι Ποτσάλο δήλωσαν ότι ένα μεγάλο αλιευτικό σκάφος που ανατράπηκε και βυθίστηκε την Πέμπτη μετέφερε πολλές γυναίκες και παιδιά.
Σύμφωνα με μαρτυρίες που συνέλεξε η Frontex μετά το ναυάγιο του αλιευτικού και βάσει του αριθμού των επιζώντων, περί τους 550 άνθρωποι πρέπει να χάθηκαν στη θάλασσα μόνο σε αυτό το περιστατικό.
Οι άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις ένοπλες συρράξεις, την ωμότητα των καθεστώτων και τη φτώχεια, συχνά δεν ξέρουν κολύμπι και δεν είναι εξοπλισμένοι με σωσίβια. Πληρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στους διακινητές για να περάσουν από τη Λιβύη στην Ιταλία, το πιο επικίνδυνο πέρασμα για τους πρόσφυγες και μετανάστες στον κόσμο.
Στις αφίξεις αυτής της εβδομάδες υπήρχαν Ερυθραίοι, Σουδανοί, Νιγηριανοί και πολλοί κάτοικοι χωρών της δυτικής Αφρικής. Μέχρι την Παρασκευή είχαν φθάσει στην Ιταλία 40.660 άνθρωποι.
Τα περισσότερα σκάφη απέπλευσαν από τη Σαμπράτα της Λιβύης, όπου σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες , οι διακινητές τους κτύπησαν και βίασαν τις γυναίκες, σύμφωνα με την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα που έχει αναπτύξει στην περιοχή τρία πλοία.
Οι άνθρωποι στοιβάζονται σε σαθρά φουσκωτά σκάφη που μπορούν να βυθιστούν ανά πάσα στιγμή παρασύροντας στο θάνατο τους επιβαίνοντες.
Την Παρασκευή, το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό από τη βύθιση ενός τέτοιου σκάφους, που συνήθως μεταφέρει περί τους 300 ανθρώπους, διέσωσε 135 άτομα, περισυνέλεξε 45 πτώματα. Οι υπόλοιποι χάθηκαν στη θάλασσα.
«Ήλθε η ώρα η Ευρώπη να πάρει το θάρρος για να προσφέρει ασφαλείς επιλογές που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους αυτούς να έρχονται χωρίς να βάζουν τις ζωές τους ή τις ζωές των παιδιών τους σε κίνδυνο», επιμένει ο Τομάσο Φάμπρι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.