Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα βρήκε χρόνο για να δοκιμάσει ένα bun cha, παραδοσιακό βιετναμέζικο πιάτο, σε ένα δημοφιλές μικρό εστιατόριο του Ανόι μαζί με τον διάσημο σεφ και γευσιγνώστη του CNN Άντονι Μπουρντέν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε να κλείσει την χθεσινή του ημέρα, την πρώτη της ιστορικής του επίσκεψης στο Βιετνάμ, η οποία είχε σηματοδοτηθεί νωρίτερα από την ανακοίνωση της άρσης του εμπάργκο στην πώληση όπλων στη χώρα αυτή, με ένα δείπνο στο εστιατόριο «Bun Cha Huong Lien», υπό τη συνοδεία ισχυρών δυνάμεων ασφαλείας.
Ο Ομπάμα κάθισε μαζί με τον Μπουρντέν, οι εκπομπές του οποίου στο CNN κάνουν τον γύρο του κόσμου, σε ένα μικρό τραπέζι του εστιατορίου, ανάμεσα στους ντόπιους πελάτες του.
«Ο πρόεδρος χειρίζεται καλά τα ξυλάκια», σχολίασε ο γευσιγνώστης στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, αναρτώντας μια φωτογραφία του Ομπάμα που έχει μπροστά του ένα μπολ με bun cha, μια παραδοσιακή βιετναμέζικη σούπα που γίνεται με βάση το χοιρινό.
«Συνολικό κόστος ενός δείπνου bun cha με τον πρόεδρο: $6.00. Εγώ πλήρωσα τον λογαριασμό», προσθέτει ο Μπουρντέν στο Twitter.
Η συνέντευξη του Ομπάμα από το εστιατόριο αυτό στο Ανόι θα μεταδοθεί τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο ενός νέου κύκλου γαστρονομικών εκπομπών του Μπουρντέν.
Η 54χρονη Νγκουγέν Τι Λιέν, η «τυχερή» ιδιοκτήτρια του μικρού αυτού εστιατορίου, διηγήθηκε στο AFP πόσο μεγάλη ήταν η έκπληξή της όταν είδε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μπαίνει στην ταπεινή οικογενειακή της επιχείρηση.
«Δεν μπορούσα να το φανταστώ, ούτε στα όνειρά μου», είπε. «Ένα αμερικανικό τηλεοπτικό συνεργείο μας είχε επισκεφθεί πριν από τρεις ημέρες, αλλά μας είχε πει μόνο ότι ήταν για την εκπομπή τους. Δεν ξέραμε ότι θα ερχόταν ο Ομπάμα», πρόσθεσε.
Το μόνο που μετανιώνει η Νγκουγέν Τι Λιέν είναι ότι «δεν βρήκα χρόνο να βγάλω μια φωτογραφία μαζί του», σε αντίθεση με το πλήθος των Βιετναμέζων που συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ μπροστά από το μικρό εστιατόριο για να δουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ από κοντά.
Η ομιλία Ομπάμα στο Ανόι
Παράλληλα, σε ομιλία του σήμερα στο Βιετνάμ, χώρα με ένα μόνο κόμμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και της δημοκρατίας, τονίζοντας ότι αυτές οι «οικουμενικές αξίες» απέχουν μακράν από το να συνιστούν «απειλή για τη σταθερότητα».
«Όταν οι υποψήφιοι μπορούν ελεύθερα να μετέχουν στις εκλογές, αυτό καθιστά τη χώρα πιο σταθερή γιατί οι πολίτες γνωρίζουν ότι η φωνή τους μετράει», τόνισε ο Ομπάμα στην ομιλία του στο Ανόι, η οποία αναμεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.
«Όταν ο Τύπος είναι ελεύθερος, όταν οι δημοσιογράφοι και οι μπλόγκερ μπορούν να επισημαίνουν τις αδικίες και τις καταχρήσεις, αυτό καθιστά τους κρατικούς αξιωματούχους υπόλογους και αυξάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα. Νομίζω ότι η υποστήριξη αυτών των δικαιωμάτων δεν αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα, αλλά ενισχύει την σταθερότητα και θέτει τα θεμέλια της προόδου», πρόσθεσε λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με διαφωνούντες.
Την ίδια ώρα, ο Νγκιγιέν Κουάνγκ Α, ένας σφοδρός επικριτής της κυβέρνησης του Βιετνάμ δήλωσε ότι αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του και τον πήραν νωρίς σήμερα το πρωί, τον έβαλαν δια της βίας μέσα σε ένα αυτοκίνητο και οδηγήθηκε εκτός της πόλης όπου έμεινε πεντέμισι ώρες, προκειμένου να μην μπορέσει να συναντήσει τον πρόεδρο Ομπάμα στο Ανόι μαζί με άλλες προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών.
Εκείνη την ώρα, ο Ομπάμα συναντάτο με έξι στελέχη της κοινωνίας των πολιτών. Αργότερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι αρκετοί άνθρωποι εμποδίστηκαν να τον συναντήσουν. Ο Ομπάμα δήλωσε ότι παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται από το Βιετνάμ, η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τους περιορισμούς που θέτει το Ανόι στην πολιτική ελευθερία.
Στο κομμουνιστικό Βιετνάμ, οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι του δεν έχουν πρόσβαση στις εκλογές, τα μέσα ενημέρωσης ελέγχονται στο σύνολό τους από το κράτος και οι διαφωνούντες έχουν σιγήσει ή φυλακιστεί.
Στην ομιλία του ο Ομπάμα απηύθυνε επίσης έκκληση για «ειρηνική» επίλυση των εδαφικών διαφορών στη Νότια Σινική Θάλασσα. «Οι μεγάλες χώρες δεν πρέπει να εκφοβίζουν τις μικρότερες», δήλωσε κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στο Ανόι, αναφερόμενος στην εδαφική διαφορά στη Νότια Σινική Θάλασσα μεταξύ της Κίνας και διαφόρων χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας.
Η Κίνα και το Βιετνάμ έχουν μακροχρόνιες εδαφικές διαφορές για τα νησιωτικά συμπλέγματα Παρασέλ και Σπράτλι, περιοχές που θεωρούνται πλούσιες σε πετρέλαιο και αποτελούν σημαντικές θαλάσσιες οδούς.