Οι ΗΠΑ σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας SonntagsZeitung, ζήτησαν λεπτομερή στοιχεία για αμερικανούς πολίτες που έχουν «κρύψει» τα χρήματά τους στην Ελβετία και απαίτησαν την επίδοση στοιχείων μέχρι αύριο από τη δεύτερη σε μέγεθος ελβετική τράπεζα, την Credit Suisse, σύμφωνα με επιστολή που φέρει ημερομηνία 31 Αυγούστου και υπογράφεται από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζέιμς Κόουλ.

Τόσο το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και εκπρόσωπος της Credit Suisse, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Εκτός από την Credit Suisse, το διάβημα αφορά συνολικά περί τις δέκα ελβετικές τράπεζες. Οι αμερικανικές αρχές απαιτούν τα στοιχεία εταιρειών και ιδιωτών που έχουν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες ποσά άνω των 50.000 δολαρίων (35.000 ευρώ) από το 2002 έως το 2010.

Ήδη οι ΗΠΑ ανάγκασαν την πρώτη σε μέγεθος ελβετική τράπεζα UBS να αποκαλύψει τα στοιχεία 4.450 αμερικανών πελατών της και να καταβάλει πρόστιμο προστίμου ύψους 780 εκατομμυρίων δολαρίων, για να μην χάσει την άδεια λειτουργίας της στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις.

Σύμφωνα με τραπεζική πηγή που δεν κατονομάζεται, οι ελβετικές τράπεζες είναι πιθανόν να επιβαρυνθούν με πρόστιμο ύψους μέχρι και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην νέα αυτή υπόθεση φοροδιαφυγής.

Πηγή: 24h.gr