Τα επίσημα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ήταν στη μεγάλη πλειονότητά τους σιωπηλά σήμερα αναφορικά με την 50η επέτειο από την έναρξη της Πολιτιστικής Επανάστασης και η συζήτηση γι’ αυτή την πολυτάραχη και αιματηρή περίοδο εξακολουθεί να λογοκρίνεται από τις αρχές.

Στις 16 Μαΐου 1966 είχε αρχίσει, με μια επίσημη δήλωση, «η Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση», μια δεκαετία η οποία αναστάτωσε με ριζικό τρόπο το κινεζικό πολιτικό τοπίο.

Σήμερα όμως, η Λαϊκή Ημερησία, όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος, δεν είχε το παραμικρό άρθρο γι’ αυτή την επέτειο και η Global Times, που είναι επίσης επίσημη εφημερίδα, αρκούνταν στην αναδημοσίευση πέντε παραγράφων ενός άρθρου του Γαλλικού Πρακτορείου AFP για τους συλλέκτες αναμνηστικών από την εποχή αυτή, χωρίς να τις θέτει στο ιστορικό τους πλαίσιο.

Το 1981, η Πολιτιστική Επανάσταση χαρακτηρίστηκε επισήμως «σοβαρό» λάθος του Μάο Τσετούνγκ που «έσπειρε το χάος στη χώρα και έφερε καταστροφή στο Κόμμα, το Κράτος και ολόκληρο τον λαό». Και το κεφάλαιο έκλεισε για τις αρχές.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σήμερα κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου αρκέστηκε να απαντήσει: «Η κινεζική κυβέρνηση έχει ήδη από καιρό βγάλει την ορθή ετυμηγορία γι’ αυτή την περίοδο».

Και στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι συζητήσεις για το θέμα αυτό λογοκρίνονται.

Η Πολιτιστική Επανάσταση «ενέπνευσε το μεγαλύτερο κακό στην ανθρώπινη φύση, ακρωτηρίασε την εθνική κουλτούρα μας, κατέστρεψε τις ηθικές αξίες μας», έλεγε ένα σχόλιο στο Weibo, το κινεζικό Twitter, πριν διαγραφεί.