Φέτος τον Ιούνιο, τρεις γυναίκες θα γράψουν ιστορία στη χώρα τους καθώς θα γίνουν οι πρώτες γυναίκες πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών στην Ινδία.

Στη Βομβάη η 20χρονη Ayesha Aziz γίνεται επίσης και μια από τις νεότερες πιλότους στη χώρα της. Έχοντας ως παιδικό όνειρο να ακολουθήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα, η νεαρή κοπέλα άρχισε να εκπαιδεύεται στην Αερολέσχη της Βομβάης το 2011 όταν ήταν μόλις 16 ετών και πήρε την πτητική άδεια σπουδαστή την ίδια χρονιά. Έκανε μαθήματα πτήσεων τα σαββατοκύριακα ενώ την υπόλοιπη εβδομάδα πήγαινε κανονικά στο σχολείο. «Αγαπώ τα ταξίδια, την περιπέτεια και να συναντώ νέους ανθρώπους» δήλωσε η ίδια και πρόσθεσε: «Ήθελα να κάνω κάτι αντισυμβατικό και το να εργαστώ ως πιλότος μου φαινόταν ιδιαίτερα αντισυμβατικό».

pilot2

Από τότε που πήρε το δίπλωμά της ως σπουδάστρια, η ίδια εργάζεται για να συμπληρώσει 200 ώρες πτήσης που απαιτούνται για μια εμπορική άδεια πιλότου η οποία θα της επιτρέψει να συνεργαστεί με μια αεροπορική εταιρεία. Σήμερα πετάει με συγκεκριμένα αεροσκάφη και έχει συμπληρώσει 120 ώρες πτήσης. Αν και κανείς στην οικογένεια της δεν είναι πιλότος, η Aziz αποδίδει την επιτυχία της στους γονείς της και ειδικά στον πατέρα της, «ο οποίος την κρατά σε εγρήγορση και την πιέζει.» Η ίδια λέει ότι ήταν ανέκαθεν γοητευμένη βλέποντας αεροσκάφη να απογειώνονται και να προσγειώνονται από τότε που ήταν παιδί. «Το να πετάς κινείται ενάντια στη βαρύτητα και αφήνεις πίσω ο,τι σε ρίχνει στην καθημερινότητα.»

pilot1

Η 20χρονη έχει μάλιστα και τα δικά της πρότυπα όπως την αστροναύτη Sunita Williams και πήρε μια ώθηση να ακολουθήσει το παιδικό όνειρο της όταν επιλέχθηκε να επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία της NASA το 2012 για να μάθει τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος αστροναύτης. Όσον αφορά τη δυσκολία του να πιλοτάρεις και μάλιστα σε τόσο μικρή ηλικία αναφέρει: «Είναι δύσκολο να γίνεις πιλότος. Πρέπει πάντα να είσαι σε εγρήγορση για να πάρεις αποφάσεις. Θέλει συγκέντρωση του νου και έχεις πολλαπλά καθήκοντα. Όταν είσαι μέσα σε ένα πιλοτήριο όλες οι ανησυχίες σου πρέπει να μένουν πίσω και το μυαλό σου θα πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτό που κάνεις εκείνη τη στιγμή» καταλήγει η νεαρή.