Έξι ολόκληρα χρόνια γυρίζει τον πλανήτη ο Γιαν Φόρμαν. Εντοπίζει τοίχους που καταρρέουν και τους επιδιορθώνει. Όχι με τούβλα και λάσπη. Με Lego.
Ο 33χρονος Γερμανός γλύπτης διαλέγει προσεκτικά το πού θα επέμβει με τα Lego του: Σε έναν τοίχο καλυμμένο με γκράφιτι στο Βαλπαραΐσο στη Χιλή, στο Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, στο Μποκινιάνο στην Ιταλία. Σαράντα πόλεις, σχεδόν, έχει μέχρι σήμερα επισκεφθεί. Ευρώπη, Κεντρική Αμερική, Ασία, Ηνωμένες Πολιτείες.
Η πρωτοβουλία του έχει πλέον εξελιχθεί σε διεθνές project, με την επωνυμία Dispatchwork. «Δεκάδες οργανώσεις, ιδρύματα, άνθρωποι, μου στέλνουν φωτογραφίες δικών τους επιδιορθώσεων» εξηγεί ο Φόρμαν.
Καθώς πολλά από τα μέρη που επισκέπτεται έχουν μια πολιτική σημασία, ένα ιστορικό υπόβαθρο συγκεκριμένο, «μία από τις ιδέες είναι να αντιπαραθέσεις τη σκοτεινή ιστορία της αρχιτεκτονικής σε έγχρωμα μοντέρνα “κατασκευαστικά” στοιχεία», λέει ο Γιαν Φόρμαν στο NBC News. Σπεύδει, όμως, να τονίσει ότι πολλές φορές κίνητρό του είναι η σχέση που δημιουργείται με τους παριστάμενους την ώρα που επεμβαίνει σε έναν τοίχο που καταρρέει.
«Ο κόσμος τρελαίνεται, θέλουν να μου παίρνουν συνεντεύξεις». Θυμάται μια φορά στην Τζάφα, στο Ισραήλ, τα πιτσιρίκια να γυρνούν σαν στρόβιλος γύρω από τους καλλιτέχνες και να ρωτούν επίμονα πότε επιτέλους θα τελειώσουν, για να πάρουν τα παιχνίδια να παίξουν σπίτι τους.
Ο Φόρμαν θέλει «να αγκαλιάσει την πόλη», να «είναι μέρος της δημόσιας σφαίρας». Πολλές από τις καλλιτεχνικές παρεμβάσεις του θέλουν να εκφράσουν την αίσθηση του παροδικού (σε μία πρόσφατη χρησιμοποιούσε σαπουνόφουσκες.
Και είναι φορές που οι αρχές της πόλης στην οποία κάνει την Legoπαρέμβασή του ερμηνεύουν τη δράση του ως έκκληση για «μόνιμη επιδιόρθωση του τοίχου» αφηγείται. «Λίγες μέρες μετά, ως δια μαγείας, τα πολύχρωμα Lego έχουν εξαφανιστεί και ο τοίχος έχει ανακαινιστεί!».