Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργό Γιοσιχίρο Νόντα, ο οποίος έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να βγάλει τη χώρα του από τις οδυνηρές και δαπανηρές συνέπειες του σεισμού και του τσουνάμι που τη «σημάδεψαν» στις 11 Μαρτίου.

Ο 49χρονος Ζουν Αζουμί, πρώην επικεφαλής κοινοβουλευτικών υποθέσεων του Δημοκρατικού Κόμματος, είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος οφείλει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της χώρας που κατέχει την τρίτη ισχυρότερη οικονομικά θέση παγκοσμίως και επιδιώκει την ανατίμηση του γεν και την εξισορρόπηση του δημόσιου χρέους της.

Ο νέος πρωθυπουργός επέλεξε τον Κοίτσιρο Τζέμπα, 47 ετών, για να ηγηθεί της ιαπωνικής διπλωματίας, η οποία αντιμετώπισε κατά το τελευταίο διάστημα κρίσεις σχετικές με εδαφικές διαφορές που φέρνουν την Ιαπωνία αντιμέτωπη με την Κίνα και τη Ρωσία. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών θα αναλάβει επίσης τη διαχείριση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης από την Οκινάβα.

Επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας τοποθετήθηκε ο 63χρονος Γιοσίο Χασίρο, εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος θα αναλάβει το έργο της επανεκκίνησης της βυθισμένης στην ύφεση ιαπωνικής οικονομίας και την αντιμετώπιση των ενεργειακών προβλημάτων της χώρας που έχει χάσει το 80% της πυρηνικής ενεργειακής της ικανότητας.

Για τη θέση του γενικού γραμματέα και εκπροσώπου της κυβέρνησης, ο Γιοσιχίκο Νόντα επέλεξε τον Οσάμου Φουτζιμούρα, 61 ετών, υποστηρικτή της αποκέντρωσης και πολέμιο της γραφειοκρατίας.