Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας για την καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης στη Συρία, όπου οι ακτιβιστές ζήτησαν την πραγματοποίηση αύριο και νέων ειρηνικών κινητοποιήσεων κατά του καθεστώτος υπό το σύνθημα “Καλύτερα θάνατος παρά ταπείνωση”.
Στην περιοχή της Χομς, στην κεντρική Συρία, ένας πολίτης σκοτώθηκε την αυγή σε επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας στη Ναζιχίν και “πυροβολισμοί ακούστηκαν σε άλλες συνοικίες” την επομένη των μαζικών διαδηλώσεων που έγιναν στη Χομς, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία.
Στην Ιντλέμπ, στη βορειοδυτική Συρία, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα και πέντε τραυματίστηκαν από επίθεση του στρατού κατά του χωριού Αλ Ράμα.
Επίσης στην Ντέιρ αλ Ζορ, στην ανατολική Συρία, ένα κοριτσάκι 10 ετών υπέκυψε στα τραύματα που είχε υποστεί από σφαίρες από τις οποίες είχε χτυπηθεί χθες κοντά στην έδρα της αστυνομίας καθώς βρισκόταν σε ένα ταξί, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική αυτή οργάνωση.
Παρά τη συνέχιση της αιματηρής καταστολής των κινητοποιήσεων που άρχισαν στις 15 Μαρτίου, οι ακτιβιστές ζήτησαν σήμερα την πραγματοποίηση αύριο νέων διαδηλώσεων με αίτημα την πτώση του καθεστώτος και σύνθημα: “Καλύτερα θάνατος παρά ταπείνωση” στην ιστοσελίδα τους “Συριακή Επανάσταση” στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
“Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε κατά εκατομμύρια ως μάρτυρες”, αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους και επιμένουν στο γεγονός ότι οι διαδηλώσεις πρέπει να είναι ειρηνικές για να μην επιτρέπεται στο καθεστώς να αποδίδει τα βίαια επεισόδια σε “ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις”.
Οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού (LCC) σημειώνουν εξάλλου στην ίδια ιστοσελίδα ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν “καθημερινά μέχρι την πτώση του καθεστώτος”.
Την ίδια ώρα διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες δήλωσαν σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υιοθετήσει αύριο επισήμως το εμπάργκο της στις εισαγωγές συριακού πετρελαίου, το οποίο δεν αφορά ωστόσο τα τρέχοντα συμβόλαια και θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Νοεμβρίου κατόπιν αιτήματος της Ιταλίας.
Με την αφορμή αυτή, η ΕΕ θα επεκτείνει επίσης τις κυρώσεις της με το πάγωμα αγαθών και την απαγόρευση της χορήγησης βίζας (άδεια εισόδου) σε τέσσερις επιχειρηματίες που κατηγορούνται ότι χρηματοδοτούν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ όπως και σε τρεις επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων μία τράπεζα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.