Την τρομακτική πραγματικότητα που βιώνει η πολιορκημένη πόλη Daraya, έξω από τη Δαμασκό, από τον ανελέητο βομβαρδισμό με αυτοσχέδιες βόμβες διασποράς της συριακής κυβέρνησης, αποτυπώνει το νέο βίντεο που κυκλοφόρησε η Διεθνής Αμνηστία.
Η οργάνωση ελπίζει ότι το οδυνηρό αμοντάριστο υλικό θα παρακινήσει τη διεθνή κοινότητα να πολλαπλασιάσει τα αιτήματά της προς τη συριακή κυβέρνηση ώστε να χορηγήσει επείγουσα ανθρωπιστική πρόσβαση σωτήριας στη Daraya και σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται ακόμη υπό πολιορκία.
Παρόλο που καμιά αυτοσχέδια βόμβα διασποράς δεν έχει πέσει στη Daraya από τη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή η μερική «κατάπαυση των εχθροπραξιών» στις 26 Φεβρουαρίου, έχουν στο μεταξύ πραγματοποιηθεί επιθέσεις με άλλους οπλισμούς και χιλιάδες πολίτες που παραμένουν στην πόλη συνεχίζουν να υποφέρουν από τις σοβαρές ελλείψεις στο φαγητό και στην ιατρική περίθαλψη καθώς και λόγω έλλειψης ηλεκτρισμού.
«Αυτό το βίντεο μεταφέρει τον απόλυτο τρόμο όπως τον έζησαν πολιορκημένοι πολίτες που δέχονται ανελέητο γρονθοκόπημα από τις αυτοσχέδιες βόμβες διασποράς της Συριακής κυβέρνησης. Αυτό το βίντεο δείχνει με σοκαριστικές λεπτομέρειες σε κοντινό πλάνο τι πρέπει να έχουν βιώσει οι πολίτες στη Daraya», δήλωσε η Magdalena Mughrabi, αναπληρώτρια διευθύντρια προγράμματος για τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική της Διεθνούς Αμνηστίας. «Είναι απολύτως εξωφρενικό – ωστόσο δεν προκαλεί έκπληξη – το γεγονός ότι η Συριακή κυβέρνηση έχει εξακολουθήσει να βομβαρδίζει κάνοντας τους ίδιους τους πολίτες της να λιμοκτονούν», συμπλήρωσε.
Βόμβες διασποράς χωρίς ακριβείς στόχους
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι βόμβες διασποράς είναι αυτοσχέδια αλλά θανάσιμα όπλα κατασκευασμένα από βαρέλια πετρελαίου, δεξαμενές καυσίμου ή φιάλες υγραερίου γεμάτα με εκρηκτικά, καύσιμα και μεταλλικά θραύσματα που ρίχνονται από ελικόπτερα και αεροπλάνα. Είναι εξ’ ορισμού ανακριβείς και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται κοντά σε πολίτες.
Η Daraya έχει δεχτεί χιλιάδες βόμβες διασποράς ως επιστέγασμα της καταστροφικής πολιορκίας από τις Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που διαρκεί πάνω από τρία χρόνια.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξε το τοπικό συμβούλιο της Daraya, γύρω στις 6.800 βόμβες διασποράς έπεσαν στην πόλη μεταξύ του Ιανουαρίου 2014 μέχρι και την συμφωνία «κατάπαυσης των εχθροπραξιών» στις 26 Φεβρουαρίου 2016.
Οι προκληθείσες ζημιές και καταστροφές είναι φανερές από τα αναρίθμητα βίντεο και άλλες εικόνες. Τουλάχιστον 42 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων 17 παιδιών, έχουν σκοτωθεί από τα εν λόγω εκρηκτικά όπλα. Σύμφωνα με τοπικούς ακτιβιστές, επιπλέον 1.200 πολίτες έχουν τραυματιστεί. Τοπικοί ακτιβιστές πιστεύουν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα ήταν σχεδόν σίγουρα υψηλότερος, εάν οι κάτοικοι δεν είχαν τόσο πολύ συνηθίσει να τρέχουν σε καταφύγια κάθε φορά που εντοπίζονται ελικόπτερα.
Οι περισσότεροι από τους αρχικούς κατοίκους διέφυγαν από τον όλεθρο πριν από χρόνια και τώρα παραμένουν μόλις 4.000 με 8.000, ένα μέρος μόνο του αρχικού της πληθυσμού της Daraya.
Οδυνηρές μαρτυρίες
Το βίντεο, που τραβήχτηκε από πολίτες στη Daraya μεταξύ του 2014 και του τέλους Φεβρουαρίου 2016, περιλαμβάνει αμοντάριστα πλάνα που ποτέ πριν δεν έχουν δημοσιευτεί.
Δείχνει σκηνές από τις βόμβες διασποράς των Συριακών κυβερνητικών δυνάμεων να πέφτουν και να εκρήγνυνται μέσα στην πόλη, να διασπείρονται προς πολίτες – συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων – περιγράφοντας τον απόλυτο τρόμο μιας ζωής υπό τέτοιας μορφής ανελέητες επιθέσεις, σε μια πόλη υπό πολιορκία.
«Θέλουν να με σκοτώσουν» λέει ένα νεαρό κορίτσι με γυαλιά και σγουρά μαλλιά όταν ρωτήθηκε για τις βόμβες. Σε άλλη μια συγκλονιστική σκηνή, ένα τραυματισμένο νεαρό αγόρι κείτεται πλάι στον αδερφό του που σκοτώθηκε σε μια επίθεση βόμβας διασποράς, θρηνώντας και παρακαλώντας: «Αδερφέ μου, σε παρακαλώ μη με αφήνεις».
«Είναι δύσκολο ακόμη και να φανταστεί κανείς το μέγεθος και το βάθος της ανθρώπινης οδύνης που υπομένουν οι πολίτες στη Daraya και άλλες πολιορκημένες περιοχές της Συρίας, μερικές από τις οποίες δεν έχουν λάβει ανθρωπιστική βοήθεια στη διάρκεια ετών πολέμου. Κάθε μέρα που περνάει χωρίς παροχή βοήθειας σημαίνει ότι η ανθρωπιστική κρίση στη Daraya χειροτερεύει», δήλωσε η Magdalena Mughrabi.
«Με τις ειρηνευτικές συνομιλίες πάλι σε εξέλιξη στη Γενεύη, είναι απολύτως ζωτικής σημασίας η εξασφάλιση ανθρωπιστικής πρόσβασης σε τέτοιες περιοχές να είναι προτεραιότητα. Ενώ πολλά από τα όπλα έχουν σε μεγάλο βαθμό σιγήσει και το μπαράζ βομβών στη Daraya έχει σταματήσει μετά την κατάπαυση πυρών στις 26 Φεβρουαρίου, η απειλή ότι μπορεί μια μέρα να επιστρέψουν πρέπει να αποσυρθεί για τα καλά. Και πρέπει να υπάρξει να καταλογισμός ευθυνών για όλους όσοι είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου διαρκούσης της σύγκρουσης».
Ανθρωπιστική κρίση εν μέσω της πολιορκίας της Daraya
Παράλληλα με την ευρεία και σε μεγάλη έκταση καταστροφή που προκλήθηκε από τις χιλιάδες των βομβών διασποράς που έπεσαν στη Daraya, οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν αποκόψει την πόλη και δεν επέτρεψαν καμιά απολύτως ανθρωπιστική βοήθεια από το Νοέμβριο του 2012.
Εργαζόμενοι του ιατρικού κλάδου στερούνται αναγκαίων πόρων για να αντεπεξέλθουν στο μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζουν. Το μοναδικό κινητό νοσοκομείο που απομένει στην πολιορκημένη πόλη έχει στοχοποιηθεί 15 φορές από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Το ιατρικό γραφείο της Daraya έστειλε στη Διεθνή Αμνηστία λίστες με περισσότερα από 100 φάρμακα, προμήθειες και εξοπλισμό που χρειάζεται επειγόντως. Μεταξύ των αντικειμένων που τους λείπουν είναι: αντιβιοτικά, παυσίπονα και αναισθητικά· απολυμαντικά και άλλες προμήθειες καθαριστικών· και εξοπλισμός, συμπεριλαμβανομένων μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, αξονικών τομογράφων και νοσοκομειακών κρεβατιών και κρεβατιών για βρέφη (κούνιες).
Όσο για τις 26 Μαρτίου, ένα μήνα αφότου η «κατάπαυση των εχθροπραξιών» άρχισε να εφαρμόζεται, η συριακή κυβέρνηση δεν παρείχε ανθρωπιστική πρόσβαση σε τουλάχιστον έξι πολιορκημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της Ανατολικής Ghouta και Daraya, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η Συριακή κυβέρνηση πρέπει να επιτρέψει επειγόντως στην ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στη Daraya, συμμορφούμενη με τις υποχρεώσεις της δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των δεσμευτικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η Διεθνής Ομάδα Στήριξης της Συρίας και οι οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα το Γραφείου για το Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), πρέπει να διασφαλίσουν ότι αυτό θα συμβεί για τη Daraya και άλλες πολιορκημένες τοποθεσίες.
Υπόβαθρο
Το Μάιο του 2015, η Διεθνής Αμνηστία κυκλοφόρησε την έκθεση «Θάνατος παντού: Εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χαλέπι», που τεκμηρίωνε τον απόλυτο τρόμο των πολιτών που ζούσαν κάτω από ανελέητους βομβαρδισμούς με βόμβα διασποράς και άλλες επιθέσεις από τις Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στο Χαλέπι.
Τον Ιούνιο του 2014, η Διεθνής Αμνηστία κυκλοφόρησε την επικαιροποιημένη συνοπτική ενημέρωση για τις πολιορκίες σε ολόκληρη τη Συρία, η οποία τεκμηρίωνε τα αποτελέσματα των πολιορκιών στους πολίτες στη Daraya και σε άλλες περιοχές.