Έκκληση βοήθειας στην Ευρώπη απηύθυνε χθες ο νέος πρωθυπουργός της Λιβύης για να αντιμετωπίσει η χώρα του τους διακινητές ανθρώπων, αλλά δεν προχώρησε σε επίσημο αίτημα το οποίο είπε η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι είναι αναγκαίο προτού μετακινήσει τις ναυτικές της δυνάμεις στη Μεσόγειο στα χωρικά ύδατα της αραβικής χώρας για να ελέγξει μια νέα ροή μεταναστών.
Στην πρώτη του επαφή μέσω τηλεδιάσκεψης με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ από της ανάληψης των καθηκόντων του, ο πρωθυπουργός Φαγιέζ Σεράτζ, ο οποίος υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, απηύθυνε μια ευρεία έκκληση για βοήθεια για να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος και να ανοικοδομήσει το κατεστραμμένο του κράτος, ανέφεραν διπλωμάτες.
Η έκκληση, η οποία είναι πολιτικά ευαίσθητη διότι η λιβυκή κυβέρνηση προσπαθεί να κατοχυρώσει την ανεξαρτησία της, θα μπορούσε να σημάνει την αρχή της επιστροφής της Ευρώπης στη Λιβύη πέντε χρόνια μετά από την αεροπορική επιχείρηση που ξεκίνησε για να βοηθήσει τους αντάρτες να διώξουν τον Μοάμαρ Καντάφι από την εξουσία, εγκαταλείποντας όμως μετά τη χώρα η οποία περιήλθε σε αναρχία.
«Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την κυβέρνηση», είπε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία ηγήθηκε μιας συνάντησης στο Λουξεμβούργο στην οποία συμμετείχαν πάνω από 50 υπουργοί. «Τώρα μπορεί να ξεκινήσουν οι διεργασίες», είπε σε συνέντευξη τύπου, προσθέτοντας ότι η ΕΕ ήταν έτοιμη να βοηθήσει τη χώρα, με 100 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση.
Ακριβώς ένα χρόνο μετά από το θάνατο 800 μεταναστών ανοικτά της Λιβύης που ώθησε την ΕΕ να δράσει για να αντιμετωπίσει τις ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές στη Μεσόγειο, οι φόβοι για νέα κύματα μεταναστών έχουν κινητοποιήσει κυβερνήσεις ώστε να προσπαθήσουν να επιβάλλουν την τάξη και τον νόμο στη χώρα.
«Είναι απολύτως αναγκαίο να εγγυηθούμε τη σταθερότητα της Λιβύης, την ασφάλεια των Λίβυων, αλλά και των συνόρων» της χώρας αυτής, επισήμανε ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τρίπολη το Σαββατοκύριακο.
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταπολεμήσουμε τη δράση των διακινητών ανθρώπων και του λαθρεμπορίου όπλων», πρόσθεσε ο Ερό μιλώντας σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στο εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη στη Λιβύη το 2011.
Σε κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση οι υπουργοί δήλωσαν ότι ήταν έτοιμοι να προσφέρουν βοήθεια σε ασφάλεια για να εκπαιδεύσουν την αστυνομία της Λιβύης, τους συνοριακούς φύλακες και την ακτοφυλακή, εάν το ζητήσει η χώρα, καθώς και να επεκτείνουν τη ναυτική αποστολή στα χωρικά ύδατά της.
Η αποστολή «Σοφία» της ΕΕ επιχειρεί στα διεθνή ύδατα κοντά στη Λιβύη και έχει σώσει περίπου 13.000 ζωές από το ξεκίνημά της στα μέσα του 2015, αλλά είναι πολύ μακριά από την ακτή για να καταστρέψει πλοιάρια που χρησιμοποιούνται από τους διακινητές ανθρώπων, να τους συλλάβει ή να εμποδίσει ένα ανερχόμενο κύμα μεταναστών που αναμένεται να προσπαθήσει να φτάσει στην Ευρώπη μέσω Λιβύης.