H Eυρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αναπτύξει προσωπικό ασφαλείας στη Λιβύη προκειμένου να βοηθήσει στην σταθεροποίηση της κατάστασης στην χώρα αυτή, η οποία έχει βυθιστεί στο χάος, εφόσον βέβαια της ζητηθεί από την νέα κυβέρνηση της χώρας, σύμφωνα με το προσχέδιο μιας ανακοίνωσης που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Το κίνητρο για μια τέτοια ενέργεια προκύπτει εν μέρει από τους φόβους μιας νέας ανεξέλεγκτης εισροής προσφύγων και μεταναστών στην Ιταλία από τη Λιβύη εκτός εάν επικρατήσουν σύντομα ο νόμος και η τάξη στην χώρα της Βόρειας Αφρικής.
Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας θα παραστούν σε ένα δείπνο την προσεχή Δευτέρα στο Λουξεμβούργο όπου αναμένεται να συμφωνήσουν στο να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν εκπαιδευτικές αποστολές για την αστυνόμευση και την φύλαξη των συνόρων, αρχικά στην Τρίπολη, όπου η νέα κυβέρνηση προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία της.
«Η ΕΕ βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να προσφέρει υποστήριξη στον τομέα της ασφάλειας ανταποκρινόμενη σε πιθανά αιτήματα που υποβάλλει η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας» αναμένεται να υπογραμμίσουν οι υπουργοί, σύμφωνα με το προσχέδιο μιας ανακοίνωσης που έχουν ετοιμάσει διπλωμάτες και βρίσκεται υπό συζήτηση.
«Μια πιθανή αποστολή… πολιτών θα μπορούσε να στηρίξει τις προσπάθειες της Λιβύης… μέσω της παροχής συμβουλών και της δημιουργίας υποδομών στους τομείς της αστυνομίας και της ποινικής δικαιοσύνης» τονίζεται στο έγγραφο, που αναφέρεται στην πολιτική κατά της τρομοκρατίας, την φύλαξη των συνόρων και την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών προσφύγων κατά μήκος της Μεσογείου έως την Ευρώπη.
Μια αποστολή ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λιβύη, η οποία δεν θα περιλαμβάνει στρατιώτες, θα συνιστά το μεγαλύτερο βήμα που κάνει στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα μετά την επιχείρηση, που είχε την υποστήριξη του ΝΑΤΟ κι η οποία οδήγησε στην πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.
Διπλωμάτες επισημαίνουν ότι πρέπει να υπάρξει μια λεπτομερής συζήτηση με την νέα κυβέρνηση της Λιβύης ώστε να αποσαφηνιστεί τι είδους βοήθεια θα ήθελε από την ΕΕ αλλά και να διαλυθούν οι εντυπώσεις μιας επέμβασης στην χώρα χωρίς τη βούληση των αρχών της.
«Πρόκειται για λεπτές ισορροπίες» τόνισε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ που εμπλέκεται στο σχεδιασμό.
«Πρέπει να προετοιμαστούμε προκειμένου να βοηθήσουμε τη Λιβύη, αλλά δεν μπορούμε να επέμβουμε πρόωρα». Στο δείπνο της Δευτέρας αναμένεται να παρέμβει μέσω βιντεοδιάσκεψης ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγιεζ Σεράι.