Την πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία με την ιδιότητα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει ο Νίκος Αναστασιάδης, μετά από πρόσκληση του γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, για να συμμετάσχει σε συνέδριο του διεθνούς οργανισμού, το οποίο θα εξετάσει το πρόβλημα της φτώχειας στον κόσμο.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 23-24 Μαΐου. «Το εάν και κατά πόσο θα ζητήσω συνάντηση με Τούρκους αξιωματούχους, θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα του συνεδρίου» είπε.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σε μια περίοδο στις διαπραγματεύσεις, όπου υπάρχουν πολλά προβλήματα, θα ήταν καλό να πληροφορηθεί πώς τοποθετείται η Τουρκία, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «έχω πει κατ’ επανάληψη για το πού βρισκόμαστε: σε ένα στάδιο που παρατηρείται πρόοδος, αλλά ταυτόχρονα που αντιμετωπίζουμε και προβλήματα. Δεν νομίζω ότι η επανάληψη κάθε μέρα των δεδομένων αυτών υποβοηθά σε οτιδήποτε. Προτιμότερο είναι να επικεντρώσουμε τη προσοχή μας και την εμμονή μας σε θέσεις αρχών, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος. Αν υπάρξει βεβαίως πρόοδος θα πρέπει έμπρακτα και η άλλη πλευρά και η Τουρκία κατά κύριο λόγο, να επιδείξουν καλή θέληση».
Κληθείς να σχολιάσει ότι ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας ισχυρίζεται ότι υπήρξε αλληλοκατανόηση για να μην πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ουδέποτε επέτρεψε να τεθεί «το θέμα ενάσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, πολύ περισσότερο του θέματος των υδρογονανθράκων».
Στο μεταξύ, ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός, αρμόδιος για θέματα Κύπρου, Τουγρούλ Τουρκές, σε συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, εξέφρασε ενόχληση για δηλώσεις Τουρκοκυπρίων περί παρέμβασης της Τουρκίας για τη διάλυση της «συγκυβέρνησης» ΡΤΚ – ΚΕΕ.
Ο κ. Ακιντζί στο περιθώριο της 19ης Οικονομικής Συνόδου Ευρασίας είχε συνάντηση με τον κ. Τουρκές, αλλά και με τον πρώην πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ. Σε δηλώσεις του για τις δύο αυτές συναντήσεις ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι ο Τουγρούλ Τουρκές τού μετέφερε τη δυσαρέσκειά του για τη συσχέτιση της τουρκικής κυβέρνησης με τη διάλυση ή τον σχηματισμό «κυβέρνησης», σημειώνοντας πως η όποια «κυβέρνηση» προκύψει θα γίνει αποδεκτή από την Τουρκία.
Επιθυμία της τουρκικής κυβέρνησης, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, είναι η νέα «κυβέρνηση» να μην προκαλέσει προβλήματα, αλλά να στηρίξει τον «πρόεδρο» (δηλαδή τον ίδιο) στις διαπραγματεύσεις.
Ο ηγέτης του Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Όζερσαϊ, εξέφρασε τη διαφωνία του με τη δήλωση του κ. Ακιντζί. Επίσης, τόνισε ότι «όλοι μπορούν να έχουν μία επιλογή. Ωστόσο, αν αυτή η επιλογή επιβάλλεται σε έναν αρχηγό κράτους και εκείνος παρουσιάζει αυτή την εξέλιξη λες και είναι μία φυσιολογική εξέλιξη, με τρόπο που θα την κατανοήσουμε, σε αυτή την υπόθεση υπάρχει μία παραξενιά».
Ο Ακιντζί ανέφερε ότι με τον κ. Τουρκές συζήτησαν το «οικονομικό πρωτόκολλο» , το Κυπριακό και άλλα θέματα. Ανέφερε, επίσης, ότι στο περιθώριο της Συνόδου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους προέδρους της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και της ΠΓΔΜ.