Εκτός της ποινικής έρευνας για τυχόν ευθύνες για την τραγωδία στο Μαρί θα μείνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με την αρμόδια Νομική Υπηρεσία.
Σύμφωνα με το γενικό Εισαγγελέα, Πέτρο Κληρίδη, ο Δ. Χριστόφιας δεν είναι μπορεί ούτε καν να καταθέσει στο δικαστήριο, λόγω της ασυλίας που του παρέχεται από το Σύνταγμα, το οποίο τον αντιμετωπίζει ως θεσμό και όχι ως φυσικό πρόσωπο.
Παρά τη γνωμάτευση Κληρίδη, ο Πόλυς Πιλάβιος μπορεί να καλέσει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ακρόαση στην ερευνητική επιτροπή. Σύμφωνα μάλιστα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφανου Στεφάνου στο ΡΙΚ, σε περίπτωση που ο κ. Χριστόφιας κληθεί να καταθέσει, θα το πράξει πρόθυμα.
Οι κύπριοι πολίτες της «Ομάδας Εθελοντών Αγανακτισμένων – Αφυπνισμένων Πολιτών» από την πλευρά τους, επιμένουν στην απόδοση ευθυνών για το ατύχημα στη Ναυτική Βάση, ενώ καταγγέλλουν απειλές και στοχοποίηση από την ΚΥΠ, σύμφωνα με την οποία, πολλά από τα μέλη της ομάδας ήταν μέλη της ΕΟΚΑ Β’.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν: «Δεν ζούμε σε πρώην ανατολικές χώρες ή σταλινικά καθεστώτα ή χώρες τύπου Συρίας και Λιβύης που δυστυχώς υποστηρίζει η σημερινή κυβέρνηση, για αυτό έχουμε κάθε δικαίωμα να εκφράζουμε τη γνώμη μας», ενώ επαναλαμβάνουν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να υπάρξει δικαίωση για τα θύματα της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου.
Αξίζει να υπογραμμιστεί, ότι πρώτο αίτημα όλων των διαδηλωτών είναι η παραίτηση του προέδρου Χριστόφια και στη συνέχεια η απονομή δικαιοσύνης.