Την ανάγκη της εναρμόνισης του Ευρωπαϊκού Δικαίου για το άσυλο και της δίκαιης κατανομής των προσφύγων, στο πλαίσιο της επικείμενης συζήτησης για τη αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, τόνισε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινές δηλώσεις του μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη.
Αναφερόμενος στην ανακοίνωση από την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ (υπουργό του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος) ότι κατά μέσο όρο υποβάλλονται πλέον ημερησίως 94 αιτήσεις χορήγησης ασύλου στην Αυστρία, ο καγκελάριος επισήμανε πως με τον τρόπο αυτό έχει επιτευχθεί μία «ανάσα» για τη χώρα, ωστόσο δεν έχει βρεθεί μία διαρκής λύση.
Κατά την άποψή του, η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, δεν αποτελεί μόνιμη λύση στην προσφυγική κρίση και ως εκ τούτου απαιτείται ένα «νέο Δουβλίνο», διότι αυτή τη στιγμή το σύστημα λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο σαν μία «επιβράβευση για τα μοντέλα των διακινητών».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αυστρία πάντα τόνιζε την ανάγκη ενός κοινού Δικαίου για το Άσυλο στην Ευρώπη, με δίκαιες διαδικασίες και εναρμονισμένα κριτήρια για την αναγνώριση εκείνων που δικαιούνται παροχή ασύλου, για να ακολουθήσει η δίκαιη κατανομή στη βάση των ποσοστώσεων τις οποίες έχει καθορίσει η ΕΕ.
Όπως ανέφερε ο καγκελάριος, δεν έχει κάποιες επιφυλάξεις ότι με τον τρόπο αυτό η Αυστρία θα μπορούσε να παραχωρήσει εθνικές νομικές δικαιοδοσίες, καθώς, όπως παρατήρησε, εάν πρόκειται για παράδειγμα, για την καταγραφή προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα, «τότε τις παραχωρούμε ευχαρίστως».
Από την πλευρά της, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, θεωρεί πιθανή, μάλλον για το απώτερο μέλλον, μία μακροπρόθεσμη μεταφορά των εθνικών διαδικασιών για χορήγηση ασύλου, σημειώνοντας πως τέτοια σχέδια μπορούν να εφαρμοστούν μόνον μακροπρόθεσμα.
Η ίδια, όπως ανέφερε σε σημερινές δηλώσεις της, δεν μπορεί να φανταστεί ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό μέσα στους επόμενους μήνες, για το λόγο αυτό και είναι περισσότερο αναγκαίο να αρχίσει σύντομα δουλειά για ενιαίες διαδικασίες χορήγησης ασύλου.
«Ανοικτός» απέναντι σε φημολογούμενα σχετικά σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμφανίστηκε και ο προερχόμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες υπουργός Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, ο οποίος θα έχει αύριο συνομιλίες στην Αθήνα με τον Έλληνα ομόλογό του, Πάνο Καμμένο. «Εμείς πάντα λέγαμε ότι επιδιώκουμε μία ευρωπαϊκή λύση» δήλωσε ο κ. Ντόσκοτσιλ.