Η Αυστρία θα αναπτύξει στρατιώτες στο πέρασμα Μπρένερ, στα σύνορα με την Ιταλία, για να αντιμετωπίσει την αύξηση των μεταναστών που θα προσπαθήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα να φτάσουν στη βόρεια Ευρώπη, δήλωσε χθες ο αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ.
Η Βιέννη -η απόφαση της οποίας να επιβάλει περιορισμούς στα σύνορά της τον Φεβρουάριο προκάλεσε τεράστια μείωση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν στη Γερμανία- είχε γνωστοποιήσει ήδη πως ετοιμαζόταν να επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους, εάν χρειάζεται. Όμως η επιλογή των λέξεων που έκανε ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας καταδεικνύει την περαιτέρω σκλήρυνση της ρητορικής της.
«Καθώς τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν φυλάσσονται ακόμη αποτελεσματικά, η Αυστρία σύντομα θα κάνει πιο αυστηρούς τους ελέγχους στα σύνορα. Αυτό σημαίνει μαζικούς συνοριακούς ελέγχους στο (πέρασμα) Μπρένερ, και με στρατιώτες», είπε ο Ντόσκοτσιλ στην εφημερίδα Die Welt.
Σε άλλες δηλώσεις του, στην εφημερίδα Österreich, ο Ντόσκοτσιλ είπε πως αφήνει ανοικτό το θέμα του αριθμού των στρατιωτών που θα αναπτυχθούν για να φυλάσσουν τα σύνορα στο πέρασμα αυτό στις Άλπεις, εξηγώντας πως θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες.
«Στο κρατίδιο του Τιρόλου μόνο υπάρχουν τρεις λόχοι με 100 άνδρες ο καθένας που είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν», είπε ο Ντόσκοτσιλ στην Έστεραϊχ. «Εάν χρειαστούν περισσότερες δυνάμεις για την προστασία των συνόρων, θα τις αναπτύξουμε», πρόσθεσε.
Στους στρατιώτες, που ήδη βοηθούν την αστυνομία να χειρίζεται τους μετανάστες στα σύνορα, θα ανατεθούν καθήκοντα φρούρησης των συνόρων, καταγραφής των στοιχείων των μεταναστών, χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και εκτέλεσης απελάσεων, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ακόμη ο Ντόσκοτσιλ επανέλαβε την έκκλησή του για μια πολιτική και στρατιωτική αποστολή της ΕΕ για την υποστήριξη του FRONTEX όπου χρειάζεται στα εξωτερικά σύνορα, πιθανόν στην Ελλάδα, στην Ιταλία ή στη Βουλγαρία.
Καθώς η λεγόμενη βαλκανική οδός έκλεισε, ο αριθμός των μεταναστών που εισέρχονται από την Αυστρία στη Γερμανία μειώθηκε πάνω από επτά φορές, σε κάτω από 5.000 τον Μάρτιο, ανέφερε χθες το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας. Ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών τον Φεβρουάριο είχε ήδη μειωθεί σε 38.570 από 64.700 τον Ιανουάριο, κατά την ίδια πηγή. Η Αυστρία είναι η βασική πύλη των μεταναστών και των προσφύγων που θέλουν να φθάσουν στη Γερμανία.
Η Βιέννη πιστεύει ότι θα υπάρξουν νέες οδοί, μέσω Βουλγαρίας ή Αλβανίας, καθώς προεξοφλεί την επανέναρξη της μαζικής ροής μεταναστών και προσφύγων από τη Λιβύη στην Ιταλία.
Αύριο Δευτέρα τίθεται σε ισχύ η συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τουρκία, με στόχο να ανασχεθεί η ροή μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη με πολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα για την Άγκυρα. Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έφθασαν μέσω του Αιγαίου στην Ελλάδα πέρυσι.
«Περιμένουμε ότι θα χρησιμοποιηθεί πολύ περισσότερο η οδός της κεντρικής Μεσογείου τις επόμενες εβδομάδες», προεξόφλησε ο Ντόσκοτσιλ, επισημαίνοντας ότι μόνο την περασμένη εβδομάδα 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν μέσω αυτής της οδού στην Ιταλία. «Μόλις ο καιρός καλυτερέψει, οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν πολύ», πρόσθεσε.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η οποία δέχεται πιέσεις να μειώσει τη ροή των μεταναστών και των προσφύγων που φθάνουν στη Γερμανία, μετά το 1,1 εκατομμύριο αφίξεις πέρυσι, επικρίνει την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων στα σύνορα και βασίζεται στην επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία.
Βάσει της συμφωνίας αυτής, η Γερμανία αναμένεται αρχικά να υποδεχθεί 1.600 πρόσφυγες και μετανάστες. Περίπου 40 άνθρωποι αναμένεται να φθάσουν στη Γερμανία τη Δευτέρα, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών.
Επικριτές της συμφωνίας αυτής επισημαίνουν ότι η Ευρώπη παρέβλεψε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Άγκυρα. Οργανώσεις αρωγής τονίζουν πως δεν υφίστανται ακόμη οι απαιτούμενες εγγυήσεις όσον αφορά τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία που θα αρχίσουν αύριο, όπως προβλέπει επίσης η συμφωνία Βρυξελλών-Άγκυρας.