Αντικρουόμενα οράματα για την οικονομία του Ιράν παρουσίασαν οι δύο ισχυρότεροι ηγέτες της χώρας στις ομιλίες τους για το ιρανικό νέο έτος (Νεβρόζ) που αρχίζει σήμερα, με τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να απευθύνει έκκληση για αυτάρκεια και τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί να ζητάει συνεργασία με τον κόσμο.
Στις ομιλίες τους για το Νεβρόζ, ο Χαμενεΐ και ο Ροχανί έκαναν μια ανασκόπηση του περασμένου χρόνου, στη διάρκεια του οποίου ήρθησαν οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν βάσει μιας συμφωνίας με τις μεγάλες δυνάμεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, και συμφώνησαν ότι η οικονομία θα πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα κατά το νέο έτος.
Όμως ενώ ο Ροχανί είπε ότι κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη είναι η περαιτέρω δέσμευση για συνεργασία με άλλες χώρες, ο Χαμενεΐ επανέλαβε την προσήλωσή του στην έννοια της «οικονομίας της αντίστασης» που επικεντρώνεται στην αυτάρκεια.
Τα αντικρουόμενα μηνύματα υπογραμμίζουν τις διαφορές ανάμεσα στους δύο ηγέτες, που αμφότεροι προσυπογράφουν τις αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όμως οι ιδέες τους αποκλίνουν όσον αφορά το πώς θα πρέπει το Ιράν να συμμετάσχει στην παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα μαζί με δυτικές δυνάμεις.
«Είμαι σίγουρος ότι με συνεργασία και προσπάθεια μέσα στη χώρα και με εποικοδομητική δέσμευση με τον κόσμο, η οικονομία μας μπορεί να ανθίσει και να αναπτυχθεί», δήλωσε ο Ροχανί την πρώτη ημέρα του ιρανικού έτους 1395.
Ο Χαμενεΐ από την πλευρά του κήρυξε το 1395 έτος «Οικονομίας της Αντίστασης» και τόνισε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία πρέπει να πάρει μέτρα για να καταστεί λιγότερο ευάλωτη στα σχέδια των «εχθρών» της, εννοώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.
Ο 76χρονος ιερωμένος, που είναι η ανώτατη αρχή στο Ιράν, προειδοποιεί επίμονα να μην επιτραπεί να περάσει στην Ισλαμική Δημοκρατία καμιά μορφή δυτικής επιρροής και πρόσφατα ισχυρίσθηκε πως η οικονομία δεν ωφελήθηκε από την άφιξη δυτικών επιχειρηματικών αντιπροσωπειών στην Τεχεράνη.
Ο Ροχανί, ο οποίος υποστήριξε την πυρηνική συμφωνία χάρη στην οποία ήρθησαν τον Ιανουάριο οι κυρώσεις, έχει δηλώσει πως επιχειρήσεις από κάθε χώρα είναι ευπρόσδεκτες να μπουν στην αγορά εφόσον προσλαμβάνουν Ιρανούς εργαζομένους και φέρνουν οικονομική ανάπτυξη στη χώρα.
Οι σύμμαχοι του προέδρου σημείωσαν σημαντικά κέρδη στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα, τα οποία μπορεί να τον βοηθήσουν να περάσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Όμως ο Χαμενεΐ και το Συμβούλιο των Κηδεμόνων, ένα συντηρητικό σώμα ιερωμένων, έχουν δικαίωμα βέτο σε κάθε νομοθεσία.