Η κυβέρνηση της Σκοτίας υπερασπίστηκε σήμερα την αμφιλεγόμενη απόφασή της να απελευθερώσει, πριν από ακριβώς δύο χρόνια, τον μόνο άνθρωπο που καταδικάστηκε ποτέ για τη βομβιστική επίθεση στο Λόκερμπι, για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ο Αμπντελμπασέτ Άλι Μοχμέτ αλ Μεγκράχι ζει ακόμη, παρότι είχε διαγνωστεί πως έπασχε από καρκίνο του προστάτη στο “τελικό στάδιο”, μετά τη θριαμβευτική επιστροφή του στη Λιβύη.

Ο Μεγκράχι είχε καταδικαστεί το 2001 σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη βομβιστική επίθεση, το Δεκέμβριο του 1988, σε αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση Pan Am 103, με 270 νεκρούς. Το αεροσκάφος ανατινάχθηκε πάνω από τη μικρή σκοτσέζικη πόλη Λόκερμπι. Στην πλειοψηφία τους, τα θύματα ήταν αμερικανοί υπήκοοι.

Ο αλ Μεγκράχι είχε απελευθερωθεί την 20ή Αυγούστου του 2009 για ανθρωπιστικούς λόγους καθώς πιστευόταν βάσει ιατρικών εξετάσεων ότι του απέμεναν τρεις μήνες ζωής.

Εκπρόσωπος του σκοτσέζου πρωθυπουργού Άλεξ Σάλμοντ υπεραμύνθηκε της απόφασης, εξηγώντας ότι αξιωματούχοι από τις κυβερνήσεις της Σκοτίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ συναίνεσαν και η απόφαση ελήφθη καλή τη πίστη. Την απόφαση είχε λάβει ο σκοτσέζος υπουργός Δικαιοσύνης Κένι ΜακΆσκιλ, ο οποίος είχε δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από μέλη των οικογενειών των θυμάτων και πολιτικούς, περιλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Δύο χρόνια εντατικών ερευνών σε τρεις δικαιοδοσίες δικαιολογούν την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης να απελευθερώσει τον αλ Μεγκράχι για αποκλειστικά ανθρωπιστικούς λόγους βάσει του νόμου στη Σκοτία», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Ο Μεγκράχι έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια τον περασμένο μήνα, την 27η Ιουλίου, σε μια συγκέντρωση των μελών μιας φυλής σε ένδειξη υποστήριξης στο καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι.

Στις εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Λιβύης, ο αλ Μεγκράχι εμφανίστηκε ισχνός, σε αναπηρική καρέκλα.

Η προηγούμενη δημόσια εμφάνισή του είχε γίνει την 29η Σεπτεμβρίου του 2009 , όταν τον είχαν επισκεφθεί αφρικανοί κοινοβουλευτικοί στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν στην Τρίπολη.