Το Κρεμλίνο εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ συντονίζουν με τη Ρωσία τις εργασίες για τη διασφάλιση μιας ειρηνικής διευθέτησης της συριακής κρίσης.
«Το βασικό θέμα τώρα είναι ο συντονισμός των προσπαθειών για την προώθηση της ειρηνικής διευθέτησης στη Συρία», δήλωσε εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. «Στην περίπτωση αυτή, η ετοιμότητα (από τις ΗΠΑ) για τον συντονισμό των προσπαθειών αυτών είναι βεβαίως αυτό που προκαλεί ικανοποίηση, και το βασικό έργο της Μόσχας και της Ουάσινγκτον εστιάζεται τώρα σε αυτό».
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι η Μόσχα τηρεί σε αυτό το στάδιο τη δέσμευσή της να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής της δύναμης που είχε αναπτυχθεί στη Συρία, απόφαση που είχε λάβει ο πρόεδρος Πούτιν την προηγουμένη. «Θα πάω στη Μόσχα την προσεχή εβδομάδα για να συναντήσω τον πρόεδρο Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για συνομιλίες που θα επικεντρωθούν στον τρόπο αποτελεσματικής προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας», δήλωσε ο Κέρι.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ανακοίνωσε σήμερα ότι η επίσκεψη Κέρι στη Μόσχα θα επικεντρωθεί στη Συρία.
Την ίδια ώρα το μοσχοβίτικο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24 μετέδιδε ζωντανά την απογείωση αρκετών ρωσικών βομβαρδιστικών Σουχόι-24 από τη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ της Συρίας, με προορισμό τις βάσεις τους στη Ρωσία, σύμφωνα με την εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ένα πρώτο μέρος των ρωσικών αεροσκαφών που είχε αναχωρήσει χθες το πρωί από την ίδια βάση προσγειώθηκε χθες το απόγευμα στο Βορονέζ της νοτιοδυτικής Ρωσίας, υπό τις ζητωκραυγές του κόσμου που είχε συγκεντρωθεί για την υποδοχή.
Για πολλούς ερευνητές, με την αποχώρηση των στρατιωτικών της δυνάμεων, η Ρωσία επιδιώκει επίσης να ασκήσει πίεση επί του Ασαντ ώστε να αρχίσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε χθες ότι η αποχώρηση αυτή δεν είναι σε «καμιά περίπτωση» μέτρο αντιποίνων σε βάρος της Δαμασκού.
Παρά την αποχώρηση αυτή, η Μόσχα θα συνεχίσει τις επιδρομές της εναντίον «στόχων τρομοκρατών», προειδοποίησε ο ρωσικός στρατός. Η πολεμική της αεροπορία έπληξε χθες την Παλμύρα στην κεντρική Συρία, περιοχή που έχει καταλάβει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Για τον ρωσικό Τύπο, η αποχώρηση αυτή επιτρέπει στον πρόεδρο Πούτιν να παρουσιάσει τη στρατιωτική του επέμβαση ως μια πολιτική νίκη αποφεύγοντας το αδιέξοδο που φοβόταν η κοινή γνώμη.
Καθώς οι ΗΠΑ αποδεσμεύονταν από το θέμα της Συρίας, ο Πούτιν απέκτησε σταδιακά δύναμη στη Συρία. Η ρωσική αεροπορική επέμβαση, που άρχισε στις 30 Σεπτεμβρίου έπειτα από αίτημα της Δαμασκού, τού επέτρεψε να πατήσει γερά το πόδι στη χώρα αυτή, στο επίκεντρο όλων περιφερειακών εξελίξεων, και να βγει από τη διεθνή απομόνωση που είχε προκαλέσει η ουκρανική κρίση.
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, δήλωσε ότι η ρωσική αποχώρηση μπορεί να «επηρεάσει θετικά» τις διαπραγματεύσεις, η συριακή αντιπολίτευση δήλωσε ότι φοβάται τυχόν «τέχνασμα» του Κρεμλίνου.
Στο χρηματιστήριο της Δαμασκού, η είδηση της ρωσικής αποχώρησης προκάλεσε πανικό, σύμφωνα με το οικονομικό διαδικτυακό μέσο The Syria Report. Η συριακή λίρα κατέγραψε μεγάλη πτώση χθες και διαμορφώθηκε στις 458 λίρες προς ένα δολάριο, έναντι 443 συριακών λιρών δύο ημέρες νωρίτερα. «Οι αναλυτές ερμήνευσαν την αιφνιδιαστική αυτή αποχώρηση ως επίπληξη προς το συριακό καθεστώς, μια σπάνια ένδειξη έντασης μεταξύ των δύο συμμάχων», σημειώνει το The Syria Report.