Το μπααθικό καθεστώς κυβερνά στη Δαμασκό μισό αιώνα, ενώ η οικογένεια Ασαντ βρίσκεται στην εξουσία για παραπάνω από σαράντα χρόνια.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ (Bashar al-Assad στα αραβικά) είναι ο πρόεδρος της Συρίας από το έτος 2000, όταν διαδέχθηκε στην προεδρία τον επίσης πρόεδρο πατέρα του Χαφέζ Αλ Άσαντ που βρισκόταν στην εξουσία συνεχώς από το 1963.

Ο Μπασάρ, γεννήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου του 1965.Σπούδασε οφθαλμολογία στο Λονδίνο και αρχικά δεν σκόπευε να γίνει Πρόεδρος.

Αντί αυτού, για το αξίωμα προαλειφόταν ο έτερος γιος του Χαφέζ, ο Μπάσιλ αλ Άσαντ. Όμως ο τελευταίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα, τον Ιανουάριο του 1994 και έτσι διάδοχός του ορίστηκε ο Μπασάρ. Ο νεαρός Μπασάρ έκανε στρατιωτική εκπαίδευση και το 1999 έφθασε στο βαθμό του Συνταγματάρχη.

Ο Χαφέζ Αλ Άσαντ

Μέλος του εικοσαμελούς Εθνικού Συμβουλίου που τον Μάρτιο 1963 ανέτρεψε με πραξικόπημα το φιλονασερικό καθεστώς της Συρίας, ο Χαφέζ Αλ Άσαντ διοικούσε τη συριακή Αεροπορία στον πόλεμο των Εξι Ημερών, τον Ιούνιο 1967, όταν το Ισραήλ κατέλαβε συριακά εδάφη και τα υψίπεδα του Γκολάν.

Τρία χρόνια αργότερα, ηγήθηκε ομάδας αξιωματικών που «απέλυσε» τον πρόεδρο Ατασί, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για τη σφαγή χιλιάδων παλαιστινίων προσφύγων, καταλαμβάνει την εξουσία και σχηματίζει κυβέρνηση με την αριστερίζουσα πτέρυγα του κόμματος Μπαάθ. Η άλλη πτέρυγα, θα κυβερνήσει ύστερα από δέκα χρόνια το Ιράκ και θα γίνει έκτοτε ο πολιτικός βραχνάς της Συρίας. Ο Ασαντ αναλαμβάνει πρόεδρος ­ και παραμένει στην αρχή ως το θάνατό του, το 2000.