Μπορεί ο Ρόμπερτ Φίτσο να κέρδισε τις εκλογές στη Σλοβακία, έστω και χωρίς να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, στηρίζοντας την προεκλογική του εκστρατεία στην ξενοφοβία, την αντιπροσφυγική ρητορική και το ανθελληνικό παραλήρημα, ωστόσο, αυτός που ξεχώρισε στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση στη χώρα είναι ο νεοναζί ηγέτης του ακροδεξιού-αντιμεταναστευτικού «Λαϊκού Κόμματος – Η Σλοβακία μας» Μαριάν Κοτλέμπα.
Το Λαϊκό Κόμμα συγκέντρωσε το 8%, ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο από αυτό που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κόμμα και ο ηγέτης του, που μέχρι πρότινος ντυνόταν και κυκλοφορούσε με τη στολή του σλοβακικού κράτους-ανδρείκελου των Ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, απασχολούν τη δημοσιότητα. Το 2013, ο Κοτλέμπα κέρδισε τις τοπικές εκλογές της περιοχής Μπάνσκα Μπιστίτσα, όπου είναι σήμερα κυβερνήτης. Ο ίδιος και οι υποστηρικτές του έχουν υιοθετήσει τους χαιρετισμούς, τα σύμβολα και τη ρητορική των Ναζί.
Το 2014, στην 75η επέτειο της ίδρυσης του σλοβακικού κράτους, η τοπική εφημερίδα στη Μπάνσκα Μπιστίτσα ανακοίνωσε πως ο κυβερνήτης Κοτλέμπα είχε «απελευθερώσει» την πόλη κατεβάζοντας τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα κυβερνητικά κτίρια. Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει την Ε.Ε. αλλά και το ΝΑΤΟ ως τρομοκρατικές οργανώσεις.
Και μπορεί η στολή του να μπήκε στο ντουλάπι από τη στιγμή που εξελέγη κυβερνήτης, σχολιαστές στη Σλοβακία τονίζουν πως αν και τα ρούχα άλλαξαν, τα τατουάζ και οι θέσεις του παρέμειναν ίδιες.
Το Λαϊκό Κόμμα φαίνεται να έχει κερδίσει πολλούς νέους που ψηφίζουν για πρώτη φορά, κυρίως όσους ζουν στις φτωχές περιοχές της χώρας, ενισχύοντας τον φόβο που δημιουργεί η προσφυγική κρίση. Το πρόσωπο του Κοτλέμπα εμφανίστηκε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σε μεγάλες αφίσες με το σύνθημα «Σταματήστε τους μετανάστες!».
«Το κόμμα του Κοτλέμπα δεν είναι όπως το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο, το οποίο είναι ακροδεξιό. Αυτοί είναι ναζί», δηλώνει στο BBC ο βρετανοκαναδός δημοσιογράφος Τομ Νίκολσον, ο οποίος έχει ζήσει στη Σλοβακία επί 23 χρόνια. «Είναι σκίνζεντς που χαιρετούν ναζιστικά δημόσια και κάνουν πορείες μίσους στη Μπρατισλάβα».
Αναλυτές τονίζουν πως η ακροδεξιά ενισχύθηκε σημαντικά από την αντιμεταναστευτική ρητορεία των περισσότερων κομμάτων, περιλαμβανομένου αυτού του Ρόμπερτ Φίτσο. Σύμφωνα με τον Ντάλιμπορ Ρόχατς του American Enterprise Institute, «ο Φίτσο υιοθέτησε μία από τις πιο σκληρές στάσεις μεταξύ των πολιτικών της ΕΕ στη μεταναστευτική κρίση, όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν οι εξτρεμιστές να τεθούν υπό έλεγχο, αλλά να μπουν στο Κοινοβούλιο».