Τον έλεγχο σε στρατηγικής σημασίας θέσεις στα δυτικά και νότια προάστια της Τάιζ στην Υεμένη πήραν, με τη στήριξη από αεροσκάφη της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό τη σαουδαραβική ηγεσία, οι μονάδες του στρατού που δηλώνουν πίστη στον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.
Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις κέρδισαν έδαφος χθες γύρω από την πόλη, η οποία τελεί επί μήνες υπό πολιορκία από τους σιίτες αντάρτες Χούτι, και «άνοιξαν ξανά δρόμους που οι (αντάρτες) Χούτι είχαν κλείσει επί εννέα μήνες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης της πόλης Αλί αλ Μαμάρι, που ζει εξόριστος στην Σαουδική Αραβία.
Πηγή του στρατού επιβεβαίωσε την προέλαση των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, καθώς και την ανακατάληψη της πόλης Αλ Μεσράκ, νότια της Τάιζ, έπειτα από σφοδρές μάχες που διεξήχθησαν τις τελευταίες μέρες και οδήγησαν σε εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες.
Μόνο χθες Παρασκευή, τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων 37 αντάρτες, 14 μέλη του στρατού και έξι άμαχοι, επισήμαναν στρατιωτικές πηγές.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ενώπιον της προέλασης των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, δεκάδες στρατιωτικά οχήματα με επιβαίνοντες αντάρτες Χούτι έφυγαν από τα δυτικά της Τάιζ και κατευθύνθηκαν προς την Χοντέιντα, πόλη όπου βρίσκεται ένα σημαντικό λιμάνι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο ελέγχεται από τους Χούτι.
Όπως ανέφερε ο κυβερνήτης της Τάιζ, οι εξελίξεις αυτές θα επιτρέψουν τη διανομή φαγητού και φαρμάκων στους περίπου 200.000 κατοίκους της πόλης, θύματα της πολιορκίας.
Στις αρχές Ιανουαρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απηύθυνε έκκληση προς τις εμπλεκόμενες μεριές ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση στην πόλη, όπου όλα τα νοσοκομεία της πόλης έχουν αναγκαστεί να τερματίσουν κάποιες υπηρεσίες τους και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον μεγάλο αριθμό τραυματιών.
Κατά τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον 6.100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου η συμμαχία υπό σαουδαραβική ηγεσία επενέβη στον πόλεμο, από τους οποίους σχεδόν οι μισοί ήταν άμαχοι.