Συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τον οποίο θα ζητήσει μεγαλύτερη συμβολή στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, θα έχει σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Κωνσταντινούπολη.
Τη στιγμή που η Τουρκία θεωρείται όλο και περισσότερο από την ευρωπαϊκή πλευρά ως παράγοντας-κλειδί για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης, ο Ντόναλντ Τουσκ εκμεταλλεύθηκε χθες συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Τουρκία Αχμέτ Νταβούτογλου για να υπενθυμίσει ότι η προσφυγική ροή παραμένει «υπερβολικά υψηλή».
«Είναι αναγκαία η λήψη επιπλέον μέτρων» δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης αναφερόμενος στην ανάγκη λειτουργίας «ταχέος και μεγάλης κλίμακας μηχανισμού για την επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα».
Επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ υποδέχεται στο Μέγαρο των Ηλυσίων την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε μία κοινή στάση τρεις ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που συγκλονίζει την Ευρώπη και πλήττει το γαλλο-γερμανικό δίδυμο. Η γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται στις 10.15 τοπική ώρα (11.15 ώρα Ελλάδος) στο προεδρικό μέγαρο για τετ α τετ συνομιλία με τον πρόεδρο της Γαλλίας. Θα ακολουθήσει κοινή δήλωση στους δημοσιογράφους και γεύμα εργασίας.
Οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μία κοινή στάση για να πείσουν τους εταίρους τους να δεσμευθούν για μία συντονισμένη απάντηση στην προσφυγική κρίση που απειλεί τη συνοχή της Ένωσης.
Η επίσκεψη της καγκελαρίου στο Παρίσι έχει ως στόχο την συγκεκριμενοποίηση των θεμάτων, την αποτίμηση της κατάστασης και την επικέντρωση των προσπαθειών κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου ώστε να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα τη Δευτέρα, εξήγησε γάλλος διπλωμάτης προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δίνει μάχη για να κερδίσει τον χαμένο χρόνο.
Παρίσι και Βερολίνο επιδιώκουν να πιέσουν την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τον έλεγχο του εδάφους της, που αποτελεί πέρασμα προς την Ελλάδα, την επανεισδοχή των μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου και την επιτήρηση των συνόρων της. Η Τουρκία οφείλει επίσης, σύμφωνα με το Παρίσι, να βελτιώσει τις υποδομές υποδοχής με αντάλλαγμα το ποσόν των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει υποσχεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα “οδικό χάρτη” για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη.