Ο αριθμός των νεκρών στη Συρία στις περιοχές που βρίσκονται εκτός του ελέγχου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος μειώθηκε σημαντικά μετά την έναρξη της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός, από την οποία έχουν αποκλειστεί οι επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών, ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τουλάχιστον 20 άμαχοι, στρατιώτες και αντάρτες σκοτώθηκαν το Σάββατο, πρώτη ημέρα της εκεχειρίας, και άλλοι 20 την Κυριακή, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που συνθέτει τους απολογισμούς από την έναρξη του πολέμου με βάση διάφορες πηγές.

«Συγκριτικά, 144 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί (70 στρατιώτες, 36 άμαχοι και 38 αντάρτες) την Παρασκευή, παραμονή της έναρξης της εκεχειρίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

Ο απολογισμός του Σαββατοκύριακου είναι επίσης σαφώς χαμηλότερος του μέσου όρου του Φεβρουαρίου για παράδειγμα, που ήταν 120 θάνατοι την ημέρα, εκτός από τις περιοχές που ελέγχει το ΙΚ.

Αυτοί οι απολογισμοί δεν περιλαμβάνουν τους θανάτους στις τάξεις του Μετώπου Νόσρα, του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία, που έχει επίσης αποκλειστεί από τη ρωσο-αμερικανική συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών. Η συμμαχία του Νόσρα και των ανταρτών σε πολλές περιοχές περιπλέκει την εφαρμογή της εκεχειρίας.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε σήμερα ότι η κατάπαυση του πυρός, που κηρύχθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Συρία, καλύπτει μόνο το ένα τρίτο της χώρας και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι θα επεκταθεί για να την περιλάβει ολόκληρη.

Επιθέσεις συνεχίζονται σε τμήματα της χώρας, δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Δυτική Αφρική, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Αμπιτζάν με τον πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού. Η συνέντευξη μεταδόθηκε ζωντανά στην Τουρκία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν σημείωσε σήμερα πως η κατάπαυση των εχθροπραξιών γίνεται γενικά σεβαστή, παρά τα μερικά επεισόδια, για τα οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι θα περιοριστούν.

Ριάμπκοφ: Η Συρία θα μπορούσε να γίνει ομοσπονδιακό κράτος

Η Συρία θα μπορούσε να γίνει ομοσπονδιακό κράτος, αν αυτό το μοντέλο λειτουργεί στη χώρα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ σε συνέντευξη Τύπου.

«Αν, ως αποτέλεσμα συνομιλιών, διαβουλεύσεων και συζητήσεων για τη μελλοντική κρατική τάξη της Συρίας … [οι συμμετέχοντες στις ενδοσυριακές συνομιλίες] καταλήξουν στην άποψη ότι αυτό το (ομοσπονδιακό) μοντέλο θα λειτουργήσει προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο σκοπός της διατήρησης της Συρίας ως ενός ενιαίου, κοσμικού, ανεξάρτητου και κυρίαρχου έθνους, τότε ποιος θα ήταν αντίθετος σε κάτι τέτοιο;», επισήμανε ο Ριάμπκοφ.

Σε συνέντευξή του τον Σεπτέμβριο, ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν είχε αποκλείσει την ιδέα της ομοσπονδίας, αλλά είχε πει πως οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου ανάμεσα στους Σύρους και ενός δημοψηφίσματος ώστε να εισαχθούν οι απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα.

«Από την πλευρά μας, όταν ο συριακός λαός είναι έτοιμος να κινηθεί προς μια ορισμένη κατεύθυνση, φυσικά θα συμφωνήσουμε με αυτό», είχε πει τότε.

Ο Ριάμπκοφ είπε πως η Μόσχα δεν θα αντιταχθεί επίσης σε «οποιοδήποτε άλλο μοντέλο για τη Συρία, δεδομένου ότι δεν θα είναι γραμμένο καθ’ υπαγόρευση περίπου 1.000 χλμ μακριά από τη Συρία».

Ανθρωπιστική βοήθεια στη Μουανταμίγια αλ-Σαμ

Στο μεταξύ, ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ διανεμήθηκε σήμερα σε μια συριακή πόλη για πρώτη φορά μετά την έναρξη της εκεχειρίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού.

«Για πρώτη φορά από την έναρξη της εκεχειρίας, δέκα φορτηγά που μετέφεραν βρεφικές πάνες, σερβιέτες, προϊόντα καθαρισμού, σαπούνι και κουβέρτες εισήλθαν σήμερα στη Μουανταμίγια αλ-Σαμ», μια πόλη υπό τον έλεγχο των ανταρτών η οποία πολιορκείται από τον συριακό στρατό νοτιοδυτικά της Δαμασκού, δήλωσε ο Μουχάναντ αλ-Ασάντι. Άλλα 41 αναμένεται να ακολουθήσουν στη διάρκεια της ημέρας.