Οι κυβερνητικές δυνάμεις αλλά και οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εξακολουθούν να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στη Συρία, υπογραμμίζει η ειδική Ερευνητική Επιτροπή του ΟΗΕ στην τελευταία έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, εισηγούμενη να καταστεί η απόδοση δικαιοσύνης ένα από τα βασικά στοιχεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στην εμπόλεμη χώρα.
«Ενώ ο πόλεμος μπαίνει στον έκτο χρόνο, οι θηριωδίες είναι συνεχείς και πανταχού παρούσες», σημειώνεται στην έκθεση αυτή. Κυριότερα θύματα είναι οι άμαχοι οι οποίοι μπαίνουν συχνά στο στόχαστρο σκόπιμων επιθέσεων από όλες τις εμπόλεμες πλευρές.
Επικρίνοντας ξεκάθαρα τις μεγάλες δυνάμεις που έχουν εμπλακεί στην κρίση, η Επιτροπή εξηγεί ότι «παραδόξως, οι διεθνείς και περιφερειακοί παράγοντες που πιέζουν δημοσίως για μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση, είναι οι ίδιες που συνεχίζουν να τροφοδοτούν τη στρατιωτική κλιμάκωση». Η αναφορά αυτή παραπέμπει κυρίως στις αεροπορικές επιδρομές της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας και του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
«Ο πολλαπλασιασμός των εμπλεκομένων και των γραμμών του μετώπου καθιστά ακόμη δυσκολότερη την επιβίωση των αμάχων», σημειώνεται στην έκθεση η οποία επισημαίνει τις επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων και σχολείων. «Τρία εκατομμύρια παιδιά στη Συρία εμποδίζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο να πάνε στο σχολείο», καταγγέλλουν τα Ηνωμένα Έθνη.
Η Επιτροπή, υπό την προεδρία του Βραζιλιάνου Πάουλο Σέρζιο Πινιέιρο, εκτιμά ότι «ένα ουσιώδες στοιχείο της (ειρηνευτικής) διαδικασίας» θα έπρεπε να είναι η απόδοση δικαιοσύνης και η τιμωρία των υπευθύνων για τις βιαιοπραγίες.
Στην ενδέκατή έκθεσή της από το 2011 η Επιτροπή επαναλαμβάνει επίσης το αίτημά της για σύγκληση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που εξετάζει υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Η απόφαση αυτή ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο παραμένει διχασμένο καθώς η Ρωσία εξακολουθεί να στηρίζει τη Δαμασκό. Μια προηγούμενη απόπειρα, τον Μάιο του 2014, απέτυχε καθώς τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα άσκησαν βέτο.
Όσον αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις του πολέμου, η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι ανταρτικές οργανώσεις έχουν υποχωρήσει απέναντι στις κυβερνητικές δυνάμεις. «Η ικανότητα των ανταρτών να αντιμετωπίζουν πολλούς αντιπάλους σε διαφορετικά μέτωπα έχει περιοριστεί τους τελευταίους μήνες, εν μέρει γιατί έχουν ενταθεί οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον των διοικητικών κέντρων τους, των δικτύων επιμελητείας και των γραμμών επικοινωνιών».
Η Επιτροπή, που αποτελείται από τέσσερις εμπειρογνώμονες, δεν έχει μπορέσει μέχρι σήμερα να επισκεφθεί τις εμπόλεμες περιοχές και βασίζει τις εκθέσεις της σε συνεντεύξεις. Για την έκθεση αυτή, που αφορά την περίοδο από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι τον 2016 και θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη Γενεύη, πήρε 415 συνεντεύξεις.