Λίγο απασχολούν τους πλούσιους τα προβλήματα των άλλων σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, αφού η ενασχόλησή τους με τον εαυτό τους και τη δική τους ευημερία δεν τους αφήνει χρόνο να κοιτάξουν παραπέρα.
Ο ειδικός ψυχολόγος και κοινωνικός επιστήμονας Ντάκερ Κέλτνερ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, υποστηρίζει ότι «τα πολλά χρήματα κάνουν τους πλούσιους ολίγον… αναίσθητους. Δεν δείχνουν κατανόηση στα προβλήματα των άλλων, είναι λιγότερο αλτρουιστές και αρκετά εγωιστές».
Η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τις «βουτιές» του χρηματιστηρίου δεν προσφέρει ανακούφιση στους απλούς πολίτες που βλέπουν τους πλούσιους να χάνουν εκατομμύρια αλλά δεν τους λυπούνται κιόλας. Την ίδια στιγμή, λίγο απασχολεί τους οικονομικά εύρωστους η καθημερινή βιοπάλη του κόσμου.
Η έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Current Directions in Psychological Science, δείχνει επίσης ότι όσοι έχουν λιγότερα χρήματα φαίνεται να δείχνουν μεγαλύτερη προθυμία να βοηθήσουν τους έχοντες ανάγκη σε σχέση με τους πλούσιους.
«Διενεργήσαμε 12 διαφορετικές έρευνες, εκτιμώντας τη συναισθηματική ταύτιση με κάθε τρόπο που μπορέσαμε να σκεφτούμε, το ίδιο και την κοινωνική συμπεριφορά. Ασχοληθήκαμε και με τη συμπόνια και διαπιστώσαμε ακριβώς το ίδιο. Τα άτομα των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων δείχνουν μεγαλύτερη συναισθηματική ταύτιση, θετική κοινωνική συμπεριφορά, αλτρουισμό και συμπόνια από κάθε άποψη» είπε ο Κέλτνερ, συμπληρώνοντας ότι οι πλούσιοι τείνουν να ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους.
Ο πλούτος, η μόρφωση, το κύρος και η κοινωνική τους τάξη, τους προσφέρει την «ελευθερία» να είναι περισσότερο εγωιστές και ατομιστές. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι πλούσιοι ήταν πιο αφηρημένοι, τσέκαραν τα κινητά τους τηλέφωνα, μουτζούρωναν τα χαρτιά τους και απέφευγαν την οπτική επαφή.
Τα άτομα χαμηλότερων εισοδημάτων διατηρούσαν οπτική επαφή με τον συνομιλητή τους, κάτι που έδειχνε ότι τον άκουγαν προσεχτικά.