Να κρατήσει σκληρότερη στάση στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, ακόμη και με μια αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη του Σένγκεν, ζητά από τον καγκελάριο της Αυστρίας και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, το συγκυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, με σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, Ράινχολντ Λοπάτκα.
Αναφερόμενος στη «μίνι» Συνάντηση Κορυφής των ηγετών ένδεκα χωρών της ΕΕ και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, που είχε συγκαλέσει ο Αυστριακός καγκελάριος για σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες και η οποία τελικά ματαιώθηκε λόγω της χθεσινής πολύνεκρης επίθεσης στην Άγκυρα, ο Ρ. Λοπάτκα επισημαίνει πως αυτές οι συναντήσεις δεν είχαν μέχρι τώρα το παραμικρό αποτέλεσμα και ζητά από τον καγκελάριο να επιδιώξει την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενός Σχεδίου τριών σημείων.
Στο Σχέδιο αυτό, το αυστριακό Λαϊκό Κόμμα ζητά: Κατά πρώτον την άμεση εξεύρεση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μίας λύσης για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με τη συνεργασία του ΝΑΤΟ και της Frontex. Στην περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί, απαιτεί να συζητηθεί η αποπομπή της Ελλάδας από τη ζώνη του Σένγκεν και στη συνέχεια να υποστηριχτεί από όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ η ΠΓΔΜ, στη διασφάλιση των συνόρων.
Κατά δεύτερον, το Λαϊκό Κόμμα ζητά από τον καγκελάριο να φροντίσει για τη σύναψη συμφωνίας επαναπροώθησης μεταξύ της ΕΕ , του Μαρόκου, της Αλγερίας και άλλων χωρών, στις οποίες, όπως το ίδιο αναφέρει, η ΕΕ καταβάλλει βοήθεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, βοήθεια που, στην ανάγκη, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης.
Τέλος, κατά τρίτον, ο Αυστριακός καγκελάριος θα πρέπει να ζητήσει να επιτρέπεται σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, η περικοπή κοινωνικών παροχών σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, όπως αυτό έχει ζητηθεί για τη Βρετανία, κάτι που, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, το Λαϊκό Κόμμα στηρίζει.
Οι σημερινές αιτιάσεις του κ. Λοπάτκα έρχονται να συμπληρώσουν τις επανειλημμένες φραστικές επιθέσεις και απειλές που εκτοξεύουν εδώ και εβδομάδες ή ακόμη εδώ και μήνες, εναντίον της Ελλάδας για δήθεν μην τήρηση των δεσμεύσεών της, για αποπομπή της από τη Ζώνη Σένγκεν, για μετατόπιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, οι προερχόμενοι από το Λαϊκό Κόμμα, δηλ. ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς και η υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.