«Αν ήμουν παντρεμένος με την αστεία κυρία Πέτρι, θα ήθελα να αυτοπυροβοληθώ ήδη απόψε», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για την ψηφιακή αγορά Γκίντερ Έτινγκερ, αναφερόμενος στην πρόεδρο του ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD), ενόψει των εκλογών σε τρία γερμανικά κρατίδια στις 13 Μαρτίου.

Ο κ. Έτινγκερ, κατά την διάρκεια ανοιχτής συζήτησης σε συνέδριο της Microsoft στο Βερολίνο, αναφέρθηκε στην AfD ως «νέα δεξιά συντηρητική δύναμη», η οποία φαίνεται ότι θα εξασφαλίσει την είσοδό της και στα τρία τοπικά κοινοβούλια και σχολίασε το «πολιτικό προσωπικό» του κόμματος, μετά την αποχώρηση του ιδρυτή του Μπερντ Λούκε και του αντιπροέδρου του Χανς-Όλαφ Χένκελ.

Αργότερα ο κ. Έτινγκερ επιχείρησε να διευκρινίσει την αναφορά του μέσω ανάρτησης στο Twitter, σημειώνοντας ότι το σχόλιό του δεν αναφερόταν προσωπικά στην κυρία Πέτρι, αλλά στις δηλώσεις της περί φύλαξης των συνόρων ακόμη και με τη χρήση όπλων εναντίον των προσφύγων. «Αυτή η δήλωση είναι ντροπή», τόνισε ο κ. Έτινγκερ.

Σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιό του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Έτινγκερ ζήτησε από τα κράτη-μέλη περισσότερη προσπάθεια στην κατεύθυνση της ψηφιοποίησης της κοινής αγοράς και τόνισε την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής γραμμής. «Δεν χρειάζεται να τα ευρωπαϊκοποιήσουμε όλα. Αλλά μια ψηφιακή ατζέντα έχει νόημα μόνο ως ευρωπαϊκή», δήλωσε και ζήτησε από τους Ευρωπαίους να μην αφήσουν σε αυτόν τον τομέα το πεδίο ελεύθερο στους Αμερικανούς. Σε αυτή την κατεύθυνση, εξήγησε, χρειάζεται εναρμόνιση της νομοθεσίας για την προστασία προσωπικών δεδομένων. «Υπάρχουν στην Ευρώπη 28 διαφορετικές νομοθεσίες. Αυτό είναι τρελό», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι είμαστε «υπερβολικά ευαίσθητοι στο θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων», εκφράζοντας την ελπίδα οι νεότερες γενιές να είναι «πιο χαλαρές». Ο κ. Έτινγκερ άσκησε ακόμη κριτική στην αντίσταση κατά της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου TTIP, επισημαίνοντας ότι, ειδικά η Γερμανία, ως εξαγωγική χώρα, χρειάζεται την TTIP.