Η γερμανική κυβέρνηση περιμένει από τη Ρωσία να δείξει τον δρόμο με συγκεκριμένες πράξεις ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία που επιτεύχθηκε με σκοπό τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Συρία και την πρόσβαση των αμάχων στην ανθρωπιστική βοήθεια, όπως τονίστηκε.
Η Γερμανία χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Μόναχο αλλά «τα έργα πρέπει να ακολουθήσουν τα λόγια και η γερμανική κυβέρνηση είναι της γνώμης πως η κύρια ευθύνη ανήκει στη Ρωσία» στον τομέα αυτό, δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της κυβέρνησης, η Κριστιάνε Βίρτς.
«Η Ρωσία, λόγω της στρατιωτικής επίθεσής της στο πλευρό του καθεστώτος (του Μπασάρ αλ) Άσαντ, έθεσε σαφώς σε κίνδυνο την πολιτική διαδικασία» που αποσκοπεί στην επίτευξη μιας συμφωνίας ειρήνης στη Συρία, πρόσθεσε.
«Έχουμε τώρα τη δυνατότητα να διασώσουμε αυτή τη διαδικασία, αλλά περιμένουμε ταυτόχρονα ότι η περίοδος μέχρι μια εκεχειρία δεν θα χρησιμοποιηθεί για μια εντατικοποίηση των βομβαρδισμών», δήλωσε η εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας πως η πρόσφατη επίθεση του καθεστώτος της Δαμασκού «ώθησε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους» να φύγουν.
Η Ρωσία ελπίζει πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Μόναχο για την κρίση στη Συρία θα τεθεί σε εφαρμογή στο εγγύς μέλλον, δήλωσε από την πλευρά του ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
«Ελπίζουμε πως οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν θα μετατραπούν σε πρακτικά βήματα», δήλωσε ο Λαβρόφ πριν από μία συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ-Τζουμπέιρ στο Μόναχο, σύμφωνα με το RIA.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ δήλωσε πως αναμένει από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να παράσχουν επιχειρησιακές ειδικές δυνάμεις προκειμένου να βοηθήσουν τους μαχητές της αντιπολίτευσης που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος, μεταξύ άλλων και για την ανακατάληψη της πόλης Ράκα.
«Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ευκαιρίες και εξουσία… ιδίως σε σουνίτες Άραβες στη Συρία που θέλουν να ανακτήσουν τα εδάφη τους από το ISIL, ιδιαίτερα τη Ράκα», δήλωσε ο Κάρτερ από τις Βρυξέλλες.
Ο Κάρτερ, που συναντήθηκε σήμερα με αξιωματούχους από τα ΗΑΕ, είπε πως τα ΗΑΕ υποσχέθηκαν επίσης να επαναλάβουν τη συμμετοχή τους στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αεροπορική εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Χθες είχε λάβει παρόμοια διαβεβαίωση από τη Σαουδική Αραβία.
«Δεν επιδιώκουμε να τους υποκαταστήσουμε [τους σύρους αντάρτες] περισσότερο απ΄ό,τι επιδιώκουμε να υποκαταστήσουμε τις ιρακινές δυνάμεις. Αλλά κοιτάμε να τους καταστήσουμε ισχυρούς και να τους βοηθήσουμε να οργανωθούν», δήλωσε ο Κάρτερ.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ υποστήριξε πως τα ΗΑΕ μπορούν επίσης να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στο Ιράκ, βοηθώντας στην εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων, περιλαμβανομένων και των Κούρδων μαχητών πεσμεργκά.
Ένα τέτοιο σχέδιο θα συναντούσε την ανυποχώρητη αντίδραση της Τουρκίας που είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Την Τετάρτη, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την υποστήριξη που παρέχουν στους Κούρδους μαχητές.