Περισσότεροι από 51.000 άμαχοι έχουν εκτοπιστεί από την 1η Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων του συριακού καθεστώτος, με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, στην επαρχία του Χαλεπιού, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.
«Από την έναρξη, την περασμένη εβδομάδα, των επιχειρήσεων των κυβερνητικών δυνάμεων στο κυβερνείο του Χαλεπιού, οι οποίες συνοδεύονταν από πολλά αεροπορικά πλήγματα από ρωσικά και συριακά αεροσκάφη, περισσότεροι από 51.000 πολίτες εκτοπίστηκαν και άλλες 300.000 κινδυνεύουν να βρεθούν σε κατάσταση πολιορκίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Εδώ και δέκα ημέρες, οι κυβερνητικές δυνάμεις διεξάγουν μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας εαντίον των ανταρτών στην επαρχία του Χαλεπιού. Οι επιχειρήσεις αυτές ξεκίνησαν την ίδια στιγμή που ο ΟΗΕ προσπαθούσε να δώσει μια ώθηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες που επρόκειτο να διεξαχθούν στη Γενεύη αλλά οδηγήθηκαν σε παταγώδη αποτυχία.
Σύμφωνα με τον Ζέιντ, δεκάδες άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές του μήνα. Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για 500 νεκρούς, από τους οποίους οι 100 ήταν πολίτες. Η Ύπατη Αρμοστεία εμφανίζεται «εξαιρετικά ανήσυχη» από την τάχιστη επιδείνωση της κατάστασης στο Χαλέπι αλλά και σε άλλες περιοχές της Συρίας όπου «καθημερινά διαπράττονται σοκαριστικές παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Οι γυναίκες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι τραυματίες, οι ασθενείς, οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, χρησιμοποιούνται σαν ανταλλαξιμο εμπόρευμα ή σαν τροφή για τα κανόνια, μέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, μήνα με τον μήνα. Αυτή η κατάσταση είναι φρικιαστική» συνέχισε, καταγγέλλοντας ιδίως την κατάσταση πολιορκίας την οποία έχουν επιβάλει οι εμπόλεμες πλευρές σε χιλιάδες ανθρώπους.
Στη Μαντάγια, σύμφωνα πάντα με την Ύπατη Αρμοστεία, τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν πεθάνει από ασιτία από τον Ιανουάριο, μολονότι στις 11 και τις 14 αυτού του μήνα έφτασαν στην πόλη αυτοκινητοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια. «Τουλάχιστον 300 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα» από την πόλη, τονίζει ο ΟΗΕ.
Στη Μουανταμίγιατ αλ Σαμ, κοντά στη Δαμασκό, περίπου 35.000 άνθρωποι υφίστανται σφοδρούς βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιθέσεις, ενώ οι συνθήκες διαβίωσής τους έχουν επιδεινωθεί δραματικά αφότου οι κυβερνητικές δυνάμεις απέκλεισαν από παντού την πόλη, τον Δεκέμβριο. Μολονότι έχουν διανεμηθεί τρόφιμα στο δυτικό τμήμα της πόλης -το θεωρούμενο φιλοκυβερνητικό- τουλάχιστον έξι άνθρωποι, εκ των οποίων οι πέντε ήταν παιδιά, πέθαναν τον Ιανουάριο από την πείνα ενώ περισσότερα από 25 παιδιά κάτω των δύο ετών υποφέρουν από υποσιτισμό και άλλα προβλήματα υγείας.
Εξάλλου, σχεδόν 200.000 άνθρωποι ζουν πολιορκημένοι από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ντέιρ Εζόρ. Σύμφωνα με τον Ζέιντ, πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί άνθρωποι, που κατηγορήθηκαν ότι πέρασαν λαθραία τρόφιμα στην πόλη, εκτελέστηκαν από τους άνδρες του ΙΚ.