«Ενόσω δεν διασφαλίζονται τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ασφαλώς και θα πρέπει να συνεργαστούμε και με τη ΠΓΔΜ και με τη Σερβία και με άλλους, για να διασφαλίσουμε τον χώρο του Σένγκεν» ανέφερε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, εκτιμώντας πως «ειδικά στην ΠΓΔΜ, αλλά επίσης και κατά μήκος της διαδρομής των Βαλκανίων, υπάρχει μια έντονη προθυμία για περιορισμό, για μείωση, ίσως μάλιστα και για σταμάτημα της προσφυγικής ροής».
Στις δηλώσεις του που έγιναν πριν την έναρξη της σημερινής άτυπης Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών στο Άμστερνταμ, ο κ. Κουρτς εκτίμησε πως η συνεργασία αυτή είναι δυνατή σε τρία επίπεδα – σε διμερές επίπεδο, σε επίπεδο σύμπραξης μερικών χωρών και σε ευρωπαϊκό επίπεδο – ενώ, όπως πρόσθεσε, στη Σουηδία και στη Σλοβενία υπάρχει μία παρόμοια διάθεση και ενδιαφέρον για μια τέτοια συνεργασία, όπως στην Αυστρία.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ανέφερε πως τα αυστριακά σύνορα είναι η τελευταία ευκαιρία για την Αυστρία να σταματήσει τους πρόσφυγες. Ο ίδιος βεβαίως θα προτιμούσε ένα σταμάτημα νωρίτερα – αλλά παρατηρεί πως μέχρι τώρα η Τουρκία δεν εκπληρώνει τις προσδοκίες που είχαν εναποτεθεί σ’ αυτήν, για τη μείωση του αριθμού των προσφύγων. Εάν λοιπόν η λύση δεν βρίσκεται σήμερα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τότε θα πρέπει να βρεθεί σε κάποια άλλα σύνορα, και στη χειρότερη περίπτωση στα αυστριακά σύνορα.
Ο ίδιος ζητά εκ νέου στις σημερινές δηλώσεις του, να υπάρξει περικοπή των πόρων σε χώρες που δεν δέχονται πίσω εκείνους στους οποίους δεν έχει χορηγηθεί άσυλο, σημειώνοντας πως είναι αναγκαίο να διαμηνυθεί σ’ αυτές τις χώρες, πως θα μειωθούν ή θα διαγραφούν ευρωπαϊκοί πόροι, ακόμη και στο πλαίσιο της αναπτυξιακής συνεργασίας, εάν αυτές αρνούνται να συνεργαστούν στην επανεισδοχή προσφύγων, των οποίων έχει απορριφθεί η αίτηση χορήγησης ασύλου.
«Εάν δεν το κάνουμε αυτό, τότε το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ανθρώπων θα παραμείνουν στην Ευρώπη», τονίζει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών. Και το δικαίωμα στο άσυλο, θα πρέπει μεν να τύχει προστασίας, αλλά αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να υποβάλλει τη σχετική αίτηση στη χώρα της αρεσκείας του, καθώς, κατά την άποψή του, όποιος ξεκινά από την Ιορδανία, το Λίβανο ή την Τουρκία για την κεντρική Ευρώπη, το κάνει για οικονομικούς λόγους, ακόμη και εάν είναι Σύρος πολεμικός πρόσφυγας.
Συμπερασματικά, ο Σεμπάστιαν Κουρτς στις δηλώσεις του επισημαίνει πως την τελευταία χρονιά, ορισμένες χώρες, όπως η Αυστρία, η Γερμανία και η Σουηδία, είχαν πολλούς πρόσφυγες και γι αυτό θα πρέπει να γίνουν τα πάντα για να σταματήσει αυτό το κύμα.