Την επιστροφή στις φυλακές της Χάγης του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου, Βόισλαβ Σέσελι, προτίθεται να ζητήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) γράφει ο σερβικός Τύπος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Νόβοστι», το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφαση για τον Σέσελι τον Μάρτιο και η παρουσία του κατηγορουμένου θεωρείται απαραίτητη.
Επικαλούμενη πηγές από το δικαστήριο της Χάγης, η εφημερίδα αναφέρει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να ζητηθεί η επιστροφή του εθνικιστή πολιτικού στη Χάγη και οι σερβικές Αρχές οφείλουν να ικανοποιήσουν αυτό το αίτημα. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι ο ίδιος ο Σέσελι στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται οικειοθελώς να επιστρέψει στη Χάγη, πόσο μάλλον τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν την άνοιξη.
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο Σέσελι επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να επιστρέψει στη Χάγη. «Σίγουρα οικειοθελώς δεν θα μεταβώ στη Χάγη. Αν έρθουν να με συλλάβουν θα πρέπει να με πάνε σηκωτό στο αεροδρόμιο» αναφέρει σε δήλωσή του. Επισημαίνει, δε, ότι αδιαφορεί για την απόφαση του δικαστηρίου και ότι βασική του έγνοια αυτήν τη στιγμή είναι οι βουλευτικές εκλογές και η εξασφάλιση ενός καλού αποτελέσματος για το Ριζοσπαστικό Κόμμα Σερβίας (SRS), του οποίου ηγείται.
Ο εθνικιστής Βόισλαβ Σέσελι κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας την περίοδο 1991-95, που υποκίνησε ο ίδιος ή διέπραξαν παραστρατιωτικές οργανώσεις, οι οποίες βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του. Τον Φεβρουάριο του 2003 παραδόθηκε οικειοθελώς στο δικαστήριο της Χάγης. Η δίκη του ξεκίνησε το 2007 και ολοκληρώθηκε το 2012, ωστόσο, δεν λήφθηκε ακόμη απόφαση εξαιτίας της εξαίρεσης ενός δικαστή που έγινε ύστερα από αίτημα του ιδίου του κατηγορουμένου. Τον Νοέμβριο του 2014 αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος για λόγους υγείας, αφού διαγνώστηκε ότι έπασχε από καρκίνο που είχε κάνει μεταστάσεις στο ήπαρ. Παρά τα προβλήματα υγείας, μετά την επιστροφή του στη Σερβία, ο Σέσελι δραστηριοποιήθηκε πολιτικά προσπαθώντας να ανασυγκροτήσει το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα, το οποίο βρισκόταν υπό διάλυση μετά τη διάσπαση το 2008 και την αποχώρηση δύο βασικών συνεργατών του, του σημερινού προέδρου της Δημοκρατίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και του πρωθυπουργού, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν το κόμμα του Σέσελι να κερδίζει έδαφος στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο και φέρεται να κατορθώνει να ξεπεράσει το όριο του 5% των ψήφων στις επερχόμενες εκλογές, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στο Κοινοβούλιο.