Η ζωή στη φυλακή είναι δύσκολη, ειδικά για έναν «βαρόνο», όπως είναι ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν. O μεξικανός κακοποιός συνελήφθη πριν μερικές εβδομάδες, μετά την απόδρασή του από τη φυλακή, με επεισοδιακότατο τρόπο από δεκάδες καταδρομείς που εισέβαλαν στην κατοικία του αποφασισμένοι να πάρουν αυτό για το οποίο κλήθηκαν.

O Γκουσμάν οδηγήθηκε, ή μάλλον επέστρεψε, στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Altiplano στο Μεξικό, από όπου είχε δραπετεύσει μέσω ενός τούνελ πριν από έξι μήνες.

Όπως αναφέρει η New York Post σε ρεπορτάζ, όταν έκλεισε η πόρτα της φυλακής, ο 61χρονος ναρκοβαρόνος εκδήλωσε έντονα σημάδια κατάθλιψης γι’ αυτό και οι υπεύθυνοι της φυλακής του «χορήγησαν» το κλασικό βιβλίο Δον Κιχώτης το οποίο ίσως του προσφέρει κάποια χαρά.

Ο ίδιος φαίνεται πως φοβάται για τη ζωή του, κι αυτό γιατί πριν βάλει το παραμικρό στο στόμα του, δίνει πρώτα σε ένα σκύλο, με αυτό τον τρόπο μειώνεται η πιθανότητα να δηλητηριαστεί από κάποιον που τον θέλει νεκρό.

«Ένα K9 δοκιμάζει την τροφή πρώτα, γιατί πρέπει να φροντίσει για τη σωματική του ακεραιότητα σε περίπτωση που κάποιος θέλει να τον δηλητηριάσει», δήλωσε ο Eduardo Guerrero, επικεφαλής του σωφρονιστικού συστήματος του Μεξικού, στο Radio Imagen.

Το τετράποδο, εξυπηρετεί και έναν ακόμα σκοπό- έχει εκπαιδευτεί για να αναγνωρίζει τη μυρωδιά του «Ελ Τσάπο» έτσι ώστε να αποτραπεί άλλη μια απόδραση.

Ο Guerrero ανέφερε επίσης ότι ο κακοποιός έχει αλλάξει μέχρι στιγμής 11 κελιά, χωρίς προειδοποίηση.

«Ο ”Ελ Τσάπο” είχε ”κατάθλιψη” όταν έφτασε στη φυλακή», πρόσθεσε «ήταν πολύ κουρασμένος από το κυνηγητό». Οι αξιωματικοί της φυλακής του έδωσαν τον Δον Κιχώτη γιατί «σκέφτηκαν ότι είναι ένα εκπληκτικό βιβλίο και πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουμε να του δίνουμε τέτοια βιβλία», συνέχισε.

Από την άλλη πλευρά, οι δικηγόροι του 61χρονου κάνουν λόγω για κακομεταχείριση του πελάτη τους στην απομόνωση όπου κρατείται.