Σε επταήμερη κράτηση έθεσε το δικαστήριο, για τη διευκόλυνση των ανακρίσεων, 16 άτομα που συνελήφθησαν από τη Αστυνομία και τα οποία φέρονται να ενεργούσαν ως μέλη άριστα οργανωμένου κυκλώματος, μέσα και έξω από την πρώην Συνεργατική Πιστωτική Εταιρεία (ΣΠΕ) Αγίας Φύλας, στη Λεμεσό, και με διαφόρους τρόπους και παράτυπες διαδικασίες εξασφάλιζαν δεκάδες δάνεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα δάνεια που εξασφαλίστηκαν την περίοδο 2006-2009 και τα περισσότερα είναι μη εξυπηρετούμενα, ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ.
Οι 16 συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο δικαστήριο με αίτημα την έκδοση διατάγματος οκταήμερης κράτησης τους για διευκόλυνση του ανακριτικού έργου, ενώ η Αστυνομία αναζητεί ακόμη τρία πρόσωπα.
Από τις έως τώρα αστυνομικές έρευνες, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναικού Πρακτορείου Ειδήσεων, προκύπτει ότι κάποιοι πρώην υπάλληλοι του συγκεκριμένου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, πρώην επίτροποι, αλλά και ιδιώτες επιχειρηματίες και εκτιμητές ακίνητων, ενεργούσαν ως μια καλά οργανωμένη ομάδα για τις διευκολύνσεις στην παραχώρηση δανείων, χωρίς τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις και με εκτιμήσεις ακινήτων κατά πολύ υψηλότερες της πραγματικής τους αξίας.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων (ΤΑΕ) Λεμεσού, Γιάννη Σωτηριάδη, το οικονομικό σκάνδαλο με τα δάνεια στο συγκεκριμένο συνεργατικό ίδρυμα, φαίνεται να προσλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το μέγεθος είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι αρχικά έχει εκτιμηθεί. Ο κ. Σωτηριάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες υποθέσεις χορήγησης δανείων από την ΣΠΕ Αγίας Φύλας με ψευδείς παραστάσεις και με την εμπλοκή και άλλων προσώπων.
Στο μεταξύ, ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, δήλωσε το πρωί στο ΡΙΚ, ότι εκτός από την υπόθεση της πρώην ΣΠΕ Αγίας Φύλας, στα αρχεία του Συνεργατισμού βρίσκονται άλλες έξι ύποπτες υποθέσεις της περιόδου 2006-2009 και πρόσθεσε πως την περίοδο εκείνη τον έλεγχο στα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα έκανε η Ελεγκτική Υπηρεσία των Συνεργατικών Εταιρειών.
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κάλεσε τη Διοίκηση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας να διερευνήσει και να οδηγήσει ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα και της Αστυνομίας τις υποθέσεις, τονίζοντας πως η τελευταία ζήτησε τη συνδρομή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για να αρχίσει η έρευνά σε άλλο ένα Συνεργατικό Ιδρυμα της Επαρχίας Αμμοχώστου.