Τριάντα δύο άνθρωποι που φέρονται να ήταν μέλη της αλ Κάιντα σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν χθες Κυριακή σε αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε ο στρατός της Υεμένης γύρω από τα κρησφύγετά τους στην πόλη Ζιντζιμπάρ, στην επαρχία Αμπιάν, προπύργιο του εξτρεμιστικού δικτύου στα νότια της χώρας, σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τοπικούς αξιωματούχους.
Από τα 32 θύματα «τουλάχιστον 15 σκοτώθηκαν από τις επιδρομές, ανάμεσα τους ένας τοπικός ηγέτης του δικτύου, ο Νάντερ Σαντάντι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Την Παρασκευή 29 μέλη φυλών σκοτώθηκαν όταν ενεπλάκησαν σε μάχες μεταξύ του στρατού και «στοιχείων της αλ Κάιντα» σε προάστιο ανατολικά της Ζιντζιμπάρ.
Εξάλλου βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα μεταξύ του στρατού και εκατοντάδων μελών φυλών κοντά στην πόλη Τάιζ, νοτιοδυτικά της Σανάα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Οι μάχες, που ξεκίνησαν νωρίς το πρωί, συνεχίζονταν μέχρι το μεσημέρι σε προάστιο στη βόρεια της Τάιζ, μία περιοχή που ελέγχει τον δρόμο που οδηγεί στις ζώνες των φυλών γύρω από την πόλη, πρόσθεσαν οι μάρτυρες.
Οι φυλές έχουν παρατάξει τις τελευταίες εβδομάδες τους ένοπλους άνδρες τους στην Τάιζ για να υπερασπιστούν τους διαδηλωτές που ζητούν την αποχώρηση από την εξουσία του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.
Εντωμεταξύ ο πρόεδρος Σάλεχ επανέλαβε χθες Κυριακή την έκκλησή του για διάλογο από το νοσοκομείο της Σαουδικής Αραβίας όπου νοσηλεύεται από τις 4 Ιουνίου μετά τον τραυματισμό του στην επίθεση εναντίον του προεδρικού μεγάρου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Saba.
«Δεν υπάρχει εναλλακτική οδός εκτός από τον διάλογο. Είναι το μόνο μέσο που ακολουθούν οι πολιτισμένοι λαοί για να καταλήξουν στις μεταρρυθμίσεις και την αλλαγή», δήλωσε ο Σάλεχ σε μήνυμά του προς τους Υεμενίτες με την αφορμή της έναρξης σήμερα του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.
Παράλληλα ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις να αποκηρύξουν τη βία και ευχήθηκε το Ραμαζάνι να ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή της ηρεμίας στη χώρα.