Η πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με τη νομιμότητα της μονόπλευρης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν αντιτάσσεται στο διεθνές δίκαιο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει εμπόδιο για την επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας της Σερβίας και των υπόλοιπων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προς την ενωμένη Ευρώπη. Αντίθετα, η απόφαση αυτή μπορεί και πρέπει να παίξει θετικό ρόλο σαν κίνητρο για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.
Αυτό τόνισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Νικολάι Μλαντένοφ στη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ.
Για το σκοπό αυτό, ανέφερε, το Βελιγράδι και η Πρίστινα καλούνται να χρησιμοποιήσουν την απόφαση της Χάγης για την εγκατάσταση μηχανισμού διαλόγου και επίλυσης ορισμένων ανοιχτών θεμάτων διμερούς χαρακτήρα, σε πνεύμα ρεαλισμού και καλής πίστης.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας αφού εξέφρασε την ελπίδα, ότι μετά τις έντονες αντιδράσεις στη Σερβία απέναντι στην απόφαση, θα επικρατήσει σύντομα η λογική, που θα επιτρέψει στο Βελιγράδι να επικεντρωθεί με ψυχραιμία και ρεαλισμό στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής πορείας της Σερβίας, υπενθύμισε την πρόσφατη επικύρωση της Συνθήκης Σύνδεσης και Σταθεροποίησης της Σερβίας με την Ε.Ε., την οποία η Βουλή της Βουλγαρίας ψήφισε πρώτη ανάμεσα στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. και μάλιστα, σχεδόν ομόφωνα, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.
Ο κ.Μλαντένοφ ανέφερε ακόμη ότι η απόφαση της Χάγης δε μπορεί να αντιλαμβάνεται, ούτε να χρησιμοποιείται για ενθάρρυνση και υποδαύλιση αποσχιστικών τάσεων και κινημάτων σε άλλα μέρη της Ευρώπης και του κόσμου.
Την επίσημη θέση του Βελιγραδίου, ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης άφησε ανοιχτό, επί της ουσίας, το θέμα για την «απόσχιση της περιοχής από τη Σερβία», επιβεβαίωσε από την πλευρά του και ο πρέσβης της Σερβίας στη Σόφια, Αλεξάντερ Τσαρβενιάκοφ.
Ο πρέσβης της Σερβίας είπε μεταξύ άλλων, συμμετέχοντας στην ίδια εκπομπή , ότι η χώρα του θα θέσει και πάλι το θέμα στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ το ερχόμενο φθινόπωρο.