Η UNICEF συνεχίζει τις παρεμβάσεις για την ανακούφιση των παιδιών-προσφύγων.
Πάνω από 972.550 άνθρωποι (σύμφωνα με την UNHCR) έφθασαν στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης το 2015. Περίπου 243.140 όλων των αφίξεων είναι παιδιά ενώ περίπου το 94% πέρασαν μέσα από την Ελλάδα και λιγότερο από το 6% από την Ιταλία. Πάνω από τα μισά από αυτά τα παιδιά εισήλθαν στην Ευρώπη μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2015.
Το τραγικό ατύχημα στις 10 Δεκεμβρίου, όπου ένας Σύρος πατέρας έχασε τα 7 παιδιά και τη σύζυγό του στα νερά του Αιγαίου, προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη, είναι ακόμα μια υπενθύμιση για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά πρόσφυγες. Μέχρι στιγμής φέτος, περισσότερα από 210 (σύμφωνα με την ΙΟΜ) παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το ποσοστό των παιδιών που καταγράφονται στα σύνορα Ελλάδας-FYROM έχει αυξηθεί από 9% τον Ιούνιο σε 35% τις δύο πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου. Σε αυτές τις δύο εβδομάδες, κατά μέσο όρο 1.076 παιδιά παίρνουν το δρόμο των Δυτικών Βαλκανίων κάθε μέρα. Από το τέλος του Νοεμβρίου 2015, 32.180 ασυνόδευτα παιδιά έχουν εγγραφεί για άσυλο μόνο στη Σουηδία, ποσοστό 40% υψηλότερο από το συνολικό αριθμό που υπέβαλαν αίτηση για άσυλο στο σύνολο της ΕΕ το 2014.
Η διαδικασία μετεγκατάστασης για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας από την Ελλάδα και την Ιταλία προς άλλα κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχει ακόμη ανέβει σε αριθμούς, δεδομένου ότι μόνο 212 μετεγκαταστάσεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής (38 από αυτές αφορούν παιδιά), ενώ το σχέδιο προβλέπει 40.000 μετεγκαταστάσεις. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν μετεγκατασταθεί ασυνόδευτα ή/και χωρισμένα από τις οικογένειές τους παιδιά.
Το πολύπλοκο πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη, η έλλειψη αποτελεσματικών συστημάτων διαμοιρασμού πληροφοριών για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, καθώς και νέα φυσικά εμπόδια στα σύνορα Σλοβενίας-Κροατίας και Ελλάδας-FYROM αφήνουν τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών και τις οικογένειές τους σε μεγάλη αβεβαιότητα για την κατάστασή τους. Η ανεπαρκής στέγαση και η ελλιπής θέρμανση σε πολλά κέντρα υποδοχής και διαμετακόμισης αλλά και κατά τη μεταφορά κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, έχουν επίσης δημιουργήσει εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για τα παιδιά πρόσφυγες.
Η UNICEF συνεχίζει να ανταποκρίνεται στην κρίση μέσω ενός συνδυασμού παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης, ανάπτυξης δυναμικότητας, αλλά και με την παροχή υπηρεσιών (σε Τουρκία, FYROM, Σερβία και Κροατία). Η UNICEF εργάζεται για να επεκταθεί η στήριξη στα παιδιά και τις γυναίκες κατά μήκος ολόκληρου του ταξιδιού τους, και επίσης στην Ελλάδα, την Αυστρία, τη Σλοβενία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Υποστήριξη της ετοιμότητας σε χώρες και περιοχές που θεωρείται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να επηρεαστούν από την κρίση είναι ήδη σε εξέλιξη. Η UNICEF έχει αναπτύξει σχέδια ετοιμότητας με συνεργάτες από τη Βουλγαρία, την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο (UNSCR 1244), και ολοκληρώνει σχέδια για τη Ρουμανία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Μέσα από τα τοπικά της γραφεία στις χώρες και σε συνεργασία με τις Εθνικές Επιτροπές και άλλους εταίρους, η UNICEF διεξάγει διάλογο με τις κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την πρέπουσα πολιτική και τη συνηγορία που πρέπει να ακολουθηθεί, έχοντας γίνει η φωνή των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, στις διαδικασίες εθνικής και περιφερειακής πολιτικής που έχουν αναληφθεί για την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης.
Η αρχική έκκληση της UNICEF ύψους 14 εκατομμυρίων δολαρίων υπολείπεται κατά 14% (2εκατ. δολάρια) ενώ επίκειται και επικαιροποίησή της.