Ένα σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων που προβλέπει τη μείωση του ελλείμματος των Η.Π.Α αντιμετωπίζει καθυστερήσεις και σθεναρή αντίδραση, αυξάνοντας έτσι το ρίσκο της χρεοκοπίας και κάνοντας τους οίκους αξιολόγησης να στείλουν σαφείς προειδοποιήσεις για εξεύρεση λύσης άμεσα.

Βαθύτατα διχασμένοι οι Ρεπουμπλικάνοι με τους Δημοκράτες προσπαθούν να βρουν μία κοινή λύση πριν τις 2 Αυγούστου, ημέρα όπου η κυβέρνηση αναμένεται να πιάσει το όριο δανεισμού των 14,3 τρισ. δολαρίων κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει χρεοκοπία και να ταρακουνήσει τις παγκόσμιες αγορές.

Ακόμη και αν το μοιραίο αποφευχθεί, ένα σχέδιο προϋπολογισμού που δεν θα προχωράει σε σημαντικές περικοπές του ελλείμματος μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ, αυξάνοντας κατά αυτό τον τρόπο το κόστος δανεισμού και επιβραδύνοντας την ασθενής οικονομική ανάκαμψη της χώρας, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε την Τετάρτη πως δουλεύει σε συνεργασία με το Κογκρέσο για να βρουν ένα μη – εξειδικευμένο σχέδιο Β δίνοντας μία αχτίδα ελπίδας ότι θα επιτευχθεί, τελικώς, μία συμφωνία. Τα μέλη του Κογκρέσου αισθάνονται την διαρκώς αυξανόμενη ανησυχία των χρηματαγορών, καθώς έχει μείνει λιγότερο από μία εβδομάδα για να βρουν λύση.